Учените изглеждат доста обединени около твърдението, че колкото по-скъпа кола кара някой, толкова по-висок шанс има той да е пълен гадняр.

Ново проучване разкрива, че шофьорите на скъпи автомобили по-рядко спират и прпоускат пешеходци, които пресичат пътното платно.

Вероятността човек да спре намалява с 3% при всеки 1000 долара от стойността на колата.

Учени от University of Nevada спекулират, че собствениците на скъпи коли „имат чувство за превъзходство срямо останалите на пътя” и по-рядко изпитват съпричастност към пешеходците, предава CNN.

Учените са стигнали до тези изводи, след като са накарали доброволци да пресичат пешеходни пътеки стотици пъти, заснемайки и анализирайки реакциите на водачите на автомобили.

Учените използвали двама мъже и две жени, съответно по един чернокож и по един с бял цвят на кожата и при двата пола.

Експериментът показва, че има доста по-голяма вероятност водачите да спрат за белия мъж и жените доброволци. Колите спирали в 31% от случаите при двете жени и белия доброволец спрямо 24% когато са само мъже и 25%, когато чернокожият доброволец пресича сам.

Но най-големият фактор дали даден автомобил ще пропусне пешеходците не е нито цвета на кожата, нито пола, а цената на колата, откриват учените.

„Индивидуализмът и по-ниската способност за интерпретиране на мислите и чувствата на околните, заедно с чувството за право и нарцисизъм, може да доведе до липса на съпричастност към пешеходците“ сред притежателите на скъпи коли, сочи проучването.

Това, че има корелация между гаднярите и скъпите коли не е ново откритие. Проучване във Финландия също сочи, че при собствениците на скъпи автомобили по-често се наблюдава несъгласие и безчувственост.

Според това проучване измежду 1892 водачи в University of Helsinki тези, които имат по-скъпи коли, по-често демонстрират горепосочените характеристики.

Проучването обаче вади един интересн извод. Хората, които демонстрират добросъвестност, също харесват скъпите коли.

"Забелязах, че тези, които най-вероятно минават на червена светлина, не отстъпват на пешеходците и като цяло карат безразсъдно и прекалено бързо, често са тези, които карат бързи немски коли", заяви Ян-Ерик Льонквист от University of Helsinki в изявление.

Автомобилът, който изпревари времето си Философията, която стои зад визионерския дизайн на Dymaxion, е устойчивост, технология и дизайн, които поставят в центъра човешкото

Той създал тест за собственици на автомобили, за да разбере какъв тип човек най-често избира скъпите коли.

„Отговорите бяха недвусмислени: егоцентричните мъже, които са сприхави, упорити, несъгласни и безчувствени, са много по-склонни да притежават автомобил с висок статус, като Audi, BMW или Mercedes”, се казва в съобщението.

„Тези черти на личността обясняват желанието за притежаване на продукти с висок статус, а същите черти обясняват и защо такива хора нарушават правилата за движение по-често от другите“, добавя Льонквист.

Неговото проучване цитира предходни трудове, които посочват, че водачите на скъпи коли по-често нарушават правилата за движение по пътищата или карат безрасъдно.

Изследването обаче намира и добросъвестни хора, които харесват луксозните коли.

„Хората с този тип личност по правило са уважавани, амбициозни, надеждни и добре организирани“, се казва в съобщението. "Те се грижат за себе си и здравето си и често се представят добре в работата."