Разбери, приеми и заобичай – това е мантра, която трябва да ни помага в сложните отношения с околните.

Тя обаче не е толкова лесна за изпълнение.

Нека ви разкажем как да спестите сили и да се погрижите за себе си и близките, отчитайки своите и чуждите слаби страни.

Разграничете недостатъците от особеностите на характера и дразнещите навици

Думата „недостатък“ е интересна – на някого не му достига нещо. Важен въпрос – на кого? На друг човек, за да стане животът му по-лек и приятен, а хората около него да започнат по-добре да го разбират? Или на вас, за да не се налага постоянно да се приспособявате, работейки над себе си?

Помислете – с какво точно имате работа? Със свойство на характера, което пречи на конкретен човек или на околните? С вреден навик, който касае само един човек? Или с нарушена система на взаимодействие, при която се чувствате обидени и изложени на риск?

Назовете собствените си недостатъци

Всеки има недостатъци. Дори вие. Тези думи следва да ни успокоят и да ни научат да приемаме другите. Проблемът е, че не го постигат, тъй като отсъства конкретика. Лесно е да почувствате своето превъзходство над другите хора и своята правота в конфликт, когато техните недостатъци са осъзнати, а вашите не.

Помислете – кои са вашите слаби страни. Спомнете си конфликтни ситуации и реакцията на хората от другата страна. Кои моменти във вашето поведение те подчертават? А има ли обединяващ мотив? Съществува ли негативно качество, което чувате по свой адрес дълго време? Това мнението на един човек ли е или на много?

Избягвайте общи думи, като „егоизъм“ и „безотговорност“. Тези свойства са присъщи в различна степен на всеки. Почакайте да сте в спокойно настроение, за да оцените с какво вие разстройвате и разочаровате другите.

Прехвърляте отговорност? Забравяте дати, важни за другите хора? Говорите това, което другите искат да чуят?

Откажете се от идеята да променяте хората

Често възприемаме чуждите недостатъци като територия, на която можем да правим промени. Искате да отучите някого от вреден навик? Отлична идея, но дали е по силите ви?!

Всички промени в своя живот хората трябва да инициират сами, както и сами да протягат ръка в призив за помощ. Така те носят пълната отговорност за действията си и имат мотивация да променят живота си.

Не взимайте на свой гръб ролята на коректор на чуждите недостатъци. Не агитирайте другите да отказват цигарите или да тичат всяка сутрин. Това е тяхно решение.

5 психологически капана, в който успелите хора никога не падатТези капани ни карат да възприемаме реалността по-различно, отколкото всъщност е, а повечето успели хора са се научили как на всяка цена да разпознават и избягват тези грешки при мисленето

Определете потенциално опасните ситуации

Познатите недостатъци на другите хора не трябва да ви застигат. Знаете за тях, можете да идентифицирате кога ще се изправят на пътя ви. Щом сте предупредени, бъдете и въоръжени.

Приятел закъснява за среща 30 минути? Имайте предвид това и не идвайте в уречения час. Работните съвещания се удължават твърде много? Настройте таймер.

Шефът ви изпраща съобщения в извънработно време? Съобщете му кое е удобното време за това. Изключете известията на телефона си. Любимият ви човек не умее да прави подаръци? Поговорете с него и му помогнете.

При кризисни ситуации е препоръчително да очаквате най-лошото и да имате отрано подготвени варианти за действие.

Напомняйте на другите (и на себе си) положителните качества

Приятните думи са способни да оправят настроението на всеки човек. Повечето хора са забързани, малко си почиват, укоряват се за едно или друго, не са доволни от рутината. Вие можете да ги разведрите с една ласкава дума.

Посочете положителните им качества. Не е нужно да прибягвате към неуместни комплименти. Говорете това, което е истина. Хубаво му става на човек, когато някой до него подчертава негови положителни характеристики.