При новата, по-ниска цена на газа в договора с "Газпром", става въпрос за преизчисляване по различна формула, много по-тясно свързана с пазарната конюнктура на Европа, обясни вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

Това означава по-ниски цени за потребителите на газ и допълнителни шансове за българската индустрия. При всички случаи, това е добра новина, добави вицепремиерът.

"Булгаргаз" има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. В момета работят паралелно и КЕВР, и експертите, като се търси възможния вариант, който не би предизвикал административен и логистичен хаос, заяви Дончев.

По думите му, има две възможности - или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант.

Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това, категоричен е Дончев.

Относно дългия период на предоговаряне в цената на газа - 7 месеца, вицепремиерът обясни, че става дума за корпоративни преговори.

"Газпром" и "Булгаргаз" са дружества, единственото, което можем да поставяме ние, са задачи, като намаляване цената на газа. Не е редно политически лица да участват в корпоративни преговори, допълни той.

Новата формула цената на газа ще бъде обявявана всеки месец от КЕВР.

България съвсем скоро ще бъде в съвсем различна ситуация с изграждането на съоръжения от газовата инфраструктура, които ни позволяват да имаме достъп до газ от каквито и да било други източници. Това означава, че ние вече сме на пазара и може да избираме най-добрата цена, каза Дончев.

Той коментира и темата за ревизия на приватизацията, разпоредена от главния прокурор на България Иван Гешев.

Според вицепремиера, това е положително, тъй като има голяма обществена тревога по темата и голяма част от българите са убедени, че по този начин са ограбени усилията и труда на техните родители.

Именно усещането за справедливост е един от индикаторите доколко хората вярват на държавата, обобщи вицепремиерът.

Най-големите шансове за икономиката идват, ако си в състояние да проектираш нови изделия, които никой друг не може да направи. Това става на първо място с качествено образование, категоричен е Дончев.

Ако нашата образователна система не е в състояние да произвежда, възпитава, обучава достатъчно специалисти, всички останали усилия няма да са необходими, допълни вицепремиерът.