Изненадващото понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на Съединените щати може да постави под натиск ръководството на Европейската централна банка.

Институцията ще проведе редовното си заседание следващата седмица, а пазарите очакват от централните банкери във Франкфурт спешни мерки за противодействие на негативните ефекти от разпространението на коронавируса, пише Kredit.bg.

ЕЦБ обаче е изправена пред един малък проблем – тя вече изстреля почти всичките си “патрони” за стимулиране на икономическия растежи, като не разполага с толкова инструменти, колкото Фед.

Освен това много от финансовите лидери на еврозоната не са убедени, че монетарните стимули са най-подходящото решение за борба с последствията от епидемията.

В началото на седмицата президентът на централната банка Кристин Лагард проведе спешна среща с колегите си от управляващия борд на институцията. Те обаче излязоха само с лаконично изявление, че “са готови да предприемат необходимите действия в съотвествие със съществуващите рискове”.

Техните колеги от САЩ, Канада, Австралия, Япония и Китай вече осъществиха агресивни мерки в подкрепа на своите икономики, но “инструментите”, с които разполага ЕЦБ, са далеч по-скромни.

Институцията вече свали основния лихвен процент в еврозоната до отрицателни стойности от -0.5% на заседанието си през септември миналата година и рестартира програмата за изкупуване на облигации в размер на 2.6 трлн. евро.

Очаква се на следващото заседание, насрочено за 12 март, Кристин Лагард и нейните колеги да представят по-детайлна стратегия за действия, в случай на задълбочаване на кризата с коронавируса.

Сред възможните мерки присъства и свалянето на лихвите още по-надълбоко в отрицателната територия или отпускане на целеви заеми за най-засегнатите сектори и банки.

На Стария континент обаче има и икономисти, които не смятат, че монетарната политика е най-подходящото “лекарство” за икономика, ударена от епидемия. Когато хората си стоят вкъщи, без да работят и да пазаруват, отрицателните лихви няма да постигнат кой знае какво.

Тази гледна точка се споделя и от някои от ръководните фактори в Европейската централна банка, които са на мнение, че националните правитества трябва да поемат по-голяма отговорност в предприемането на мерки за стимулиране на активността.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg