Тази зима е била най-горещата в Европа, откакто се правят измервания, обявиха учените, обвинявайки климатичната криза за по-високите температури.

Данните на Службата за изменение на климата в ЕС (C3S) датират от 1855 г. Те сочат, че средната температура за декември, януари и февруари е с 1.4 градуса по-висока от предишния рекорд, поставен през 2015-2016 г.

Новите климатични рекорди обикновено сe подобряват с по-малко от градус, но настоящият студен сезон в Европа е с цели 3.4 градуса по-топъл от средното за периода 1981-2010 г., съобщава вестник Guardian

Нетипичното време доведе до провал на ледената винена реколта в Германия, в Швеция и Русия се наложи да бъде внасян сняг за провеждането на спортни събития.

В Хелзинки, Финландия, средната температура за януари и февруари е с над 6 градуса по-висока от средната за периода 1981-2010 г. Във Великобритания пък вероятно сериозните наводнения са се влошили от по-високите температури, както през 2015 г.

Дестинации, където времето винаги е хубавоКогато и да отидете, няма да сте разочаровани

„Тази зима беше наистина екстремно събитие само по себе си, но вероятно тези явления стават по-екстремни заради глобалното затопляне“, казва Карло Буонтемпо, директор на C3S.

И добавя: „Такава топла зима е смущаваща, но не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година."

Независимо от това, учените очакват глобалното затопляне да увеличи броя на екстремните метеорологични събития по целия свят.

Австралия, която стана жертва на катастрофални бури и пожари, записа второто най-горещо лято в историята си - малко по-хладно от рекорда, поставен през миналата година.

В Антарктида температурата за първи път се покачи над 20 градуса през февруари, което е почти с един градус повече от предишния рекорд, поставен през 1982 г.

Като цяло, 2019 е втората най-гореща година в историята на планетата.