Здравните власти в окръг Лос Анджелис не отмениха годишния маратон на града, който трябва да се проведе на 8 март, като вместо това препоръчаха на тези, които възнамеряват да посетят събитието, да стоят на 1.8 метра от хора, които не познават.

В специално изявление властите казаха, че тези, които ще гледат маратона на живо, трябва да практикуват форма на “социално дистанциране,” която представлява ограничаване на контакта с хора с цел ограничаване на разпространяването на заразни болести.

Препоръката по-конкретно към зрителите на маратона е “да спазват разстояние от най-малко 1.8 метра от други хора, които не са техни роднини или приятели.”

Посетителите трябва също така да избягват споделянето на храна, бутилки с вода и ръкостисканията, като в същото време често мият ръцете си и използват дезинфектанти.

Събитието не е отменено, но здравните власти казват, че болните хора, в това число и бегачите, трябва да си останат вкъщи.

Организаторите на различни прояви преосмислят как по най-добрия начин да се справят с подобни мащабни събирания на хора в условията на коронавируса, пише Forbes.

Компаниите предупреждават служители да не се ръкуват по време на срещи. Технологични гиганти, като Facebook и Google, отмениха изцяло годишните си конференции. Редица събития пък бяха отменени, след като участници и спонсори се отказаха.

В сряда Калифорния обяви извънредно положение, след като стана ясно, че в щата има първи смъртн случай от коронавирус. В САЩ има 230 потвърдени случая, а смъртните случаи са 11.