Български производители имат готовност за производство на защитни облекла и маски. Това съобщиха те по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Георги Бижев, представител на текстилна фабрика в Габрово, обясни че предприятието има опит в изработването на непромокаеми облекла. Предложихме, независимо от това какъв ще бъде материалът на облеклата, да се залепи мембрана.

Бижев подчерта, че фабриката има възможност да залепи мембрана на над 60-70 хиляди метра плат и обясни, че ще имат нужда и от консултация с вирусолозите.

От утре започваме да произвеждаме маска за многократна употреба, каза Бисер Шарков, производител на защитни маски. По отношение на маските за еднократна употреба той обясни, че в момента има не повече от 100-200 хиляди бройки, а най-близкият производител е в Турция.

“Трябва ни водонепроницаемо облекло, това е заданието”, каза премиерът Бойко Борисов и допълни, че шевовете трябва също да са обезопасени.

“Ще платим всичко”, увери Борисов.

111 000 защитни облекла са необходими на месец за предпазване от зараза с коронавирус, каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след срещата на премиера с производителите на защитни облекла и маски. По думите му, тези облекла не са само за лекари, медицински сестри и санитари, а и за социални работници, гранични полицаи и други.

Министър Караниколов увери, че към момента има налични защитни облекла за следващия месец, има договорени доставки и от други страни. По думите му трябва да се ангажира и българската индустрия, за да е гарантирана безопасността на населението.