Главният изпълнителен директор на слабо известен местен доставчик на автомобилни части в Германия получава притеснителен имейл – една от неговите служителки, която току-що е била в централата на компанията, където се е ръкувала с ръководството, в това число и с него, дава положителна проба за коронавирус.

Така започва първото голямо избухване на заразата от Covid-19 в Европа, но по-впечатляващото е как приключва то. За малко повече от месец заразата е овладяна успешно и всички 16 заразени сега са излекувани.

Ръководителите на компанията и здравни лица използват детективска работа, светкавично тестване и изолация, за да ограничат разпространението на заразата. Бързата реакция е пример за това как да бъде ограничен вирусът, за който засега се знае малко и който уби над 4 000 души по света, или около 3% от всички заразили се.

“Управлението на здравна криза като тази е нещо напълно различно от икономическата криза,” казва пред WSJ Холгер Енгелман, главен изпълнителен директор на компанията Webasto SE, която произвежда панорамни покриви за автомобили, зарядни устройства за електромобили и климатични системи. “Това е лично.”

Преди Енгелман да отвори онзи имейл на 27 януари, вирусът изглежда много надалеч. “След това изведнъж вирусът беше толкова близо,” разказва той.

Китайска служителка посещава централата на компанията в спокойното градче Щокдорф, близо до Мюнхен, за да се включи в обучителен семинар. Тя нямала никакви симптоми в Германия, където се срещнала с различни колеги, в това число и с Енгелман.

Вирусът има относително дълъг инкубационен период. Преди жителката на Шанхай да тръгне за Германия, нейните родители, които живеят в Ухан, я посетили. Тя се прибира вкъщи на 23 януари и отива на лекар на 25 януари, след като вдига температура.

Дава полижителен резултат за коронавирус. Тя информира шефа си в неделя на 26 януари. Изпраща имейл на Енгелман, който го прочита рано сутринта на 27 януари заради часовата разлика.

Същия уикенд служител на Webasto, който посещава семинара с колежката си от Китай, започва да се разболява. Служителят, чиято самоличност остава в неизвестност, разказва пред местна радиостанция, че всичко започва с дразнене в гърлото на 24 януари, след което се появява кашлица и висока температура.

След като взема лекарство, подобно на Tylenol, дискомфортът бързо намалява и той отново е на работа в понеделник, когато разбира за китайската си колежка.

Служителят казва, че отива директно на лекар, където дава положителна проба за коронавирус по-късно същия ден.

“Тогава вече знаехме, че предстои да бъдем засегнати,” казва Енгелман. Той организира конферентен разговор и създава кризисна комисия още в онзи понеделник.

Защо коронавирусът убива основно мъжете? Проучванията на заразените с коронавирус пациенти в Китай показват, че при жените и децата смъртността при заболяването е значително по-ниска, отколкото при мъжете

Групата включва 17 активни членове и резервна комисия в сянка, в случай че ръководителите на първа линия се разболеят. Той също така извиква екип от лекари и вирусолози, които идват на следващия ден, за да направят тестове на членовете от комисията.

Когато членовете на кризисната комисия се явяват на работа във вторник, са посрещнати от доктор Мартин Хох и трима души от неговия екип, облечени в защитни костюми и с маски на лицата.

Те вземат ДНК проби и започват да издирват всеки, който е бил в контакт с жената от Китай или с някой от служителите в Щокдорф, които са дали положителни проби.

Пробите на всички членове от комисията са отрицателни.

На около 1 500 служители в централата на компанията в Щокдорф е наредено да работят от вкъщи във вторник. До края на деня още трима от служителите, които са участвали в обучението заедно с китайската си колежка, дават положителни проби.

До тогава слабо известната Webasto вече е на първите страници на вестниците в Германия и извън пределите на страната. От ръководството на компанията решават да удължат периода за работа от вкъщи с още седмица - до 2 февруари.

Първоначално здравните власти в Бавария не смятали, че е необходимо да се затварят офисите на Webasto, но Енгелман нарежда това, за да бъдат защитени служителите от коронавируса.

“Решението на ръководството на Webasto да затвори офисите и да остави служителите у дома беше решаващ фактор в ограничаването на разпространението на вируса,” казва доктор Хох. “Това ни позволи да изолираме много отрано онези, които бяха имали контакти. Установихме около 230 души.”

Всеки с положителна проба е лекуван в болница в Мюнхен, дори и ако симптомите са били леки.

“Наша ясна политика беше всеки един случай да бъде лекуван в болница,” за да следим отблизо развитието на тази непозната болест, казва Андреас Цапф, директор на баварската служба за здравеопазване и безопасност на храните.

На 3 февруари - денят, в който от Webasto се надявали да отворят отново офисите си, Енгелман удължава периода за повечето от 1 500-те служители с още девет дни. Дотогава, седем служители на Webasto вече са дали положителни проби, а около 122 други са с отрицателни проби.

Всички заразявания водят до обучителния семинар през януари. Компанията удължава периода на работа от вкъщи с още седмица, като офисите остава затворени за 14 дни, колкото е инкубационният период на вируса.

Избухването на заразата не само популяризира Webasto, но и оказва влияние върху Щокдорф - градче с около 3 000 души население, намиращо се на извивка на река Вюрм. Webasto - компания с над 100-годишна история, която е кръстена на своя основател Вернер Байер и родния му град Щокдорф, започва в с производството на спици за велосипеди.

Днес Webasto има над 13 000 служители, 30 завода по света и генерира над 3 млрд. долара продажби годишно.

Wirzhaus - местен бар и ресторант в непосредствена близост до централата на Webasto, губи своите посетители на обяд в двете седмици, в които офисите на компанията остават затворени.

Сега офисите на Webasto отново светят, а през миналата седмица компанията обяви, че и последният заразен служител е изписан здрав от болницата.

От тогава вирусът се разпространи в Европа и се завърна в Бавария от отделно огнище на зараза в Италия. Въпреки това, Енгелман и неговите колеги, с помощта на местните здравни власти, успяват да ограничат вируса единствено в рамките на Webasto, преди той да се разпространи в местната общност.

До 14 февруари броят на заразените достига връх от 16, в това число деветима служители на Webasto в Германия, петима техни роднини и двама служители на компанията в Китай.

Месец след първото заразяване служителите в агенцията, ръководена от Цапф, все още изучават случая Webasto, за да разберат в бъдеще кои пациенти с коронавирус могат да останат вкъщи и кои трябва да бъдат лекувани в болница.

“Опитваме се да забавим значително разпространението на този вирус,” казва доктор Цапф. “Искаме да го забавим и да си осигурим време за разработването на ваксина.”