Отлагане с една или две години е „най-вероятната” възможност, ако Олимпийските игри в Токио не могат да се проведат през това лято поради глобалната вирусна епидемия, посочва член на организационния комитет пред Reuters.

Харуйуки Такахаши - един от члвеновете на изпълнителния борд на организационния комитет на игрите през тази година, посочва, че бордът е започнал да разглежда сценарии как вирусът ще засегне мащабното спортно събитие.

Такахаши посочи преди време пред Wall Street Journal, че бордът не е дискутирал влиянието на коронавируса, тъй като за последно се е събирал през декември, преди да пламне епидемията.

Организаторите постоянно повтаряха, че коронавирусът няма да отмени Олимпиадата и няма да прогони рекламодателите, които вече са налели милиарди в събитието.

Такахаши казва пред Reuters, че финансовите вреди от отмяната на игрите или провеждането им без зрители ще бъдат прекалено големи, докато отлагането им с по-малко от година може да съвпадне с графика за провеждането на други големи спортни събития.

„Трябва да започнем да се подготвяме за различни възможности. Ако игрите не могат да се проведат през лятото, отлагане с една или две години може да бъде най-вероятната възможност”, казва той.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио, както и Международният олимпийски комитет обаче не обмислят отлагане на събитието.

„Потърсихме разяснения от г-н Такахаши; той заяви, че по невнимание е дал своето лично мнение в отговор на хипотетичен въпрос”, гласи съобщение от организаторите.

820 млрд. долара загуби от бизнес пътувания заради коронавирусаМеждународната индустрия за бизнес пътувания очаква спад в приходите от 820 млрд. долара в резултат на отложените командировки и фирмени пътувания

Президентът на МОК Томас Бах също посочва, че не се обмисля отлагане, като организацията продължава по план.

Експерти смятат, че ако се стигне до отлагане на игрите за следващата година, това ще провокира сериозни логистични проблеми, тъй като събитието ще съвпадне с редица други спортни мероприятия.