Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Емил Караниколов дадоха брифинг по-рано днес в Министерския съвет.

Пред медиите членовете на правителството представиха възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

Ето какво заявиха те:

Томислав Дончев: По сектори имаме нови разработени мерки, които да гарантират социално дистациране и мерки, които да подкрепят бизнеса.

Създаваме организация за закупуването на маски, защитни облекла и тези разходи ще се покрият от Европейският фонд за сметка на препрограмиране на програмите.

Пред факта, че обемите от защитни средства в момента е висок, се взе решение за сформирането на ново звено (Логистично – координационен център), което да поръча и разпределя необходимите средства. За негов шеф от днес е назначен комисар Николов.

Владислав Горанов: Чуват се доста съвети от страна на бизнеса, с цел да се подпомогнат част от фирмите. В контекста на едномесечния срок тези мерки, които ще бъдат обявени утре предвижат осигуряване на средства от държавната Българска банка за развитие.

Добрата новина е, че имаме резерви, но той може много бързо да се изчерпа, тъй че трябва много да внимаваме. Коментирахме колегите за това кои проекти могат да се забавят в следващите седмици и месеци, включително и закупуването на нови самолети за българската армия.

Това, което искам да предложа като краткосрочна мярка (едномесечна), е да се предостави 60% от възнаграждението за първите 30 дни чрез социалния фонд на фирмите, които възнамеряват да освободят хора в следващите дни.

„Защото ако тази епидемия е кратка, само след няколко седмици и месец, тези същите фирми ще имат нужда от назначаването на персонал, каза още Горанов.

Краткосрочно ще предложим и удължаване на подаването на годишните данъчни декларации, както и плащането на местни данъци и такси с отстъпка.

„Кризата е възможност за част от фирмите да работят и на по-високи обороти, но ние няма да толерираме поведени, което подсказва за бързо забогатяване“, допълни още той.

Емил Караниколов: Натискът върху магазините вече е спаднал. Това потвърдиха на среща днес от големите вериги магазини в страната. Складовете, както и магазините са пълни, заявиха още те по време на срещата.

Именно тези вериги заявиха готовността си да наемат повече хора в следващите седмици.