Испанското правителство взе решение да национализира всички частни болници и доставчици на здравни услуги, за да предотврати разпространението на коронавируса в страната, съобщава Business Insider.

Здравният министър Салвадор Ила заяви в понеделник (16 март), че ще постави частните здравни заведения под контрола на държавата.

Той отправи призив към всички студенти по медицина от четвърти курс нагоре да помогнат на здравната система и помоли местните производители на медицинско оборудване да се свържат по най-бързия начин с държавните институции, за да координират действията си.

Испания е една от най-тежко засегнатите държави в Европа от разпространението на епидемията. Правителството на премиера Педро Санчез предприе серия от спешни мерки за справяне с кризисната ситуация.

Миналата седмица кабинетът обяви извънредно положение, а всички училища и обществени места бяха затворени. Испанците могат да напускат домовете си само за покупка на хранителни продукти и лекарства.

“Правителството ще защити всички свои граждани и ще гарантира запазване на условия на живот, които да позволят ограничаването на епидемията”, заяви Санчез.

В столицата Мадрид бяха затворени всички заведения и повечето търговски обекти.

Хотелите на Роналдо, които той няма да превърне в болнициФутболната легенда на Португалия и италианския гранд Ювентус Кристиано Роналдо активно участва в борбата срещу коронавируса

До момента в страната има регистрирани 9 191 заразени и 309 смъртни случая.