Блокадата, в която изпадат все повече части от света, вследствие на разпространението на COVID-19, затвори заводи и ограничи пътуванията, което намали смъртоносното замърсяване, в това число и парниковите газове, които затоплят климата.

В крайна сметка, блокадата може да спаси повече животи вследствие на намаляването на замърсяването, отколкото такива, които са под заплаха от самия вирус, казва пред Forbes Франсоа Гемен, директор на The Hugo Observatory, която изучава взаимодействието между промените в околната среда, миграцията на хората и политиката.

“Може би ще се стори странно, но смятам, че в крайна сметка, броят на жертвите на коронавируса може да бъде нещо положително, ако вземем предвид смъртните случаи вследствие на замърсяването на атмосферата,” казва Гемен, посочвайки, че във Франция годишно умират 48 000 души заради замърсяването на въздуха, докато в Китай те са над 1 милион.

По някои оценки броят на жертвите вследствие на замърсяването в САЩ възлиза на над 100 000 годишно, а за света броят е 7 милиона, според Световната здравна организация (СЗО).

Броят на смъртните случаи в световен мащаб при една неконтролирана пандемия остава до голяма степен въпрос на предположения. Според най-крайните оценки, които бяха обявени прекалено набързо, за да бъдат подложени на партньорска проверка, броят на жертвите от некотролирана пандемия ще бъде милиони – общо, а не ежегодно.

Най-надеждните оценки са за много по-малко жертви. Някои експерти я сравниха с грипа от 1957 г., който убива малко над 1 млн. долара. При установяване на контрол над заразата, броят на жертвите, разбира се, ще е много по-малък.

Ограничаването на замърсяването и повишението на температурите в световен мащаб, от друга страна, могат да спасят повече животи.

Как се оцелява по време на карантина?История от Виетнам - да живееш два месеца далеч от всичко, което си смятал, че е важно

“Повече от вероятно е броят на животите, които ще бъдат пощадени заради тези ограничителни мерки, да бъде по-голям от броя на животите, които ще бъдат изгубени заради пандемията от коронавирус,” заяви Гемен в предаване по France 24.

Разминаването в начина, по който реагираме на тези различни заплахи, трябва да ни накара да спрем и да се замислим защо реагираме толкова рязко на тази, с по-малка смъртност и не толкова рязко на другата, която е с по-висока смъртност.

“Това, което ме изненадва най-много, е, че мерките, които сме готови да предприемем срещу коронавируса, са много по-строги от тези, на които сме готови, за да се борим с климатичните промени или замърсяването на въздуха,” казва Гемен.

“Мисля, че това е нещо, заради което трябва да си зададем въпроса: Защо се страхуваме толкова много повече от коронавируса, отколкото от климатичните промени или атмосферното замърсяване или други видове заплахи. Кое е толкова специално на коронавируса, че сме готови да блокираме целия свят заради него?”