Ако за танго са нужни двама, то традиционният аржентински танц е поставен на сериозно изпитание заради епидемията от коронавируса. Уроците по танци, фестивалите и организираните танцувални партита в столицата Буенос Айрес ще бъдат забранени в следващите 15 дни, съобщава Reuters.

Тази разпоредба обаче се оказва трудна за “преглъщане” от местните, за които танците са основна част от социалния живот.

“Целувките, прегръдките и стъпките на тангото са част от нашата култура. Сега ние трябва поне временно да се откажем от тях”, казва 35-годишният инструктор по танци Алехандро Ферейра. По думите му има и много възрастни аржентинци, които обичат тангото и които попадат в рисковата група, застрашена от опасния вирус.

Южна Америка, по-голямата част от която се намира в Южното полукълбо, където в момента е краят на лятото, “изостава” от повечето държави по отношение на разпространението на Covid-19.

До момента в страната са регистрирани 65 нови случая, от които два са били с фатален край. Но въпреки малкия (засега) брой властите не искат да рискуват и обявиха, че затварят границите, прекратяват учебния процес в образователните институции и забраняват масовите мероприятия.

Спирането на тангото обаче заплашва един от най-разпознаваемите символи на аржентинската романтична култура. То се танцува на почти всеки уличен ъгъл и площад, в театрите и на сцените.

Много от посетителите идват в страната именно, за да опитат магията на танца.

ДАЕШ съветва бойците си да избягват Европа заради коронавируса Лидерите на терористичната групировка Ислямска държава отправиха предупреждение към последователите си да избягват пътуванията до Европа

В новата ера на “социално дистанциране” обаче президентът на страната Алберто Фернандез предупреди своите сънародници да не прекаляват с близостта.

Много от тях обаче намират начин да практикуват любимото си занимание въпреки забраната. Хората организират “ъндърграунд” партита в домовете си и продължават да се забавляват, макар че осъзнават опасностите.