107 вече са официално потвърдените случаи на Covid-19 в България, като според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев те най-вероятно са поне 110, като се имат предвид данните от последните проби.

“В момента не се наблюдава рязък скок на заболелите. Рязък скок означава по 300-400 случая на ден, или когато започнат да се удвояват на дневна база, тогава можем да говорим за рязък скок. Пикът на заразата може да се очаква другата седмица, когато те ще са няколко стотин случая”, заяви днес председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му социалното дистанциране и ограничаване на движението на хората са единствените начини да ограничим заразата.

По време на срещата си с екипа учени от БАН, който ще прогнозира развитието на ситуацията с разпространението на Covid-19 у нас, премиерът Бойко Борисов обясни, че това ще помогне да се прогнозират и разходите на държавата.

“Единствената мярка, която още остана, е да забраним да се излиза от вкъщи, като все още се пазим по простата причина, че тогава трябва да се създаде много мощна мрежа. Трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата”, заяви премиерът.

Правната комисия прие Закона за извънредното положение

Днес правната комисия в Народното събрание прие на второ четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено на 13 март. Очаква се утре на пленарно заседание в парламента законът да бъде гласуван от народните представители.

Депутатите от комисията подкрепиха спиране на давностните срокове с чието изтичане се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения, както и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни, изпълнителни производства. Те замразиха сроковете за изпълнение на указания, дадени от административни органи на страни или участници в производството. Решиха, че сроковете, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с месец, считано от датата на отмяната му.

По отношение на социалните мерки, от последния вариант на проектозакона отпадат наказанията за лекари, които отказват да окажат помощ на болен при епидемия. Променят се текстовете, свързани с компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа. Дава се право на здравния министър да решава със заповеди кои права да ограничава.

Горанов: Очакваме 3 млрд. лв. по-малко приходи в бюджетаИли ще преодолеем този вирус, или ще се научим да живеем с него, казва Горанов

Италия продължава да е в епицентъра на пандемията

Италия изпревари Китай по смъртни случаи от коронавируса, след като починалите в европейската страна днес се увеличиха с 427 души и достигнаха 3405, съобщи АФП.

Официалните данни на Китай сочат 3245 жертви след появата на първия случай на Covid-19 в края на миналата година.

Броят на новите потвърдени случаи на коронавирус в Италия скочи с 5322, което е нов световен рекорд, достигайки общо 41 035, което включва и 4440 успешно възстановени от заразата.

Общият брой на случаите в Италия сега е над половината на тези в Китай, но при далеч по-голям брой на всеки едни милион души, а именно 679.

Днес стана ясно още, че четирима български граждани са заболели от коронавирус в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя. По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние.

Регистриран е и случай на заболял италианец, роден в България.