Националния център по заразни и паразитни болести винаги е проследявал епидемичното разпространение на вирусните инфекции и горе-долу винаги сме давали точен отговор откъде е внесена инфекцията, заяви професор Тодор Кантарджиев по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Ако направим паралел с инфекцията от морбили, първите случаи през февруари 2019 бяха “внос” от Македония и щамът беше този, които се разпространяваше в Италия и Германия, докато през 2018 г. имаше украински щам, който се разпространяваше сред гостуващи временни работници по нашето Черноморие.

Същото ще направим с течение на епидемията и за коронавирусната епидемия, но засега имаме категорични епидемиологични данни, че „вносът“ е главно от Австрия и други западно европейски държави, заяви професор Кантарджиев.

Искам да подчертая, че всички китайци, които се върнаха от празниците около Китайската нова година в родината си доброволни и дисциплинирано се самоизолираха за 14 дни и затова те не разпространиха инфекцията.

Болните от COVID-19 в страната вече са 163Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Инфекцията в нашата страна бе разпространена от хора, които лекомислено в епидемична ситуация отидоха на екскурзия в западноевропейски държави и се върнаха болни.

Тежката картина в Италия се дължи на факта, че в болниците сред боледуващите от други тежки хронични заболявания възрастни хора, попаднаха хора с коронавирус и ги заразиха.

На това се дължи тежката ситуация в Италия и всичко което правим тук щабът държавата и обществото е да намалим този риск.