Китайски експерт в инфекциозните заболявания смята, че Европа трябва да забрави мисълта, че пандемията от Covid-19 ще приключи бързо и вместо това да се подготви за битка, която може да продължи до две години, пише South China Morning Post.

Предупреждението идва от Жанг Венхонг, който е началник на експертен екип против заболяването в Шанхай.

„Би било нормално, ако коронавирусът започне да изчезва и да се появава отново. Бих препоръчал да забравите, че пандемията ще си отиде от Европа в близко бъдеще“, каза още Венхонг.

Редица европейски държави, сред които Италия, Испания и Германия, отчитат сериозен ръст в инфектираните и починалите от коронавирус.

Заболеваемостта в Китай през последните дни отчита сериозен спад, като единствените нови случаи са на хора, влизащи от чужбина.

Директорът на инфекциозната болница Huashan Hospital прогнозира преди време, че между април и юни в Китай ще се отчете пик на епидемията, преди да се отбележи спад през лятото и след това през есента и зимата.

Новият пик можем да очакваме през следващата пролет, казва още той.

„За да се разреши този проблем са нужни по-радикални мерки.

Ако целият свят можеше да се спре за четири седмици, бихме могли да спрем пандемията”, смята специалистът. „Това обаче не мога да си го представя, нито в Германия, нито в Европа“, завърши той.