Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, съгласно проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, цитиран от агенция Ройтерс. Очаква се проектът да бъде финализиран тази седмица.

Двете балкански държави се надяваха на това многократно през последните години, но страни като Франция и Холандия изразяваха скептицизъм по отношение на техните постижения относно демокрацията и борбата с корупцията, страхувайки се да не допускат нови членове ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпрос заради Брекзит.

Париж и Хага обаче отслабиха възраженията си през последните седмици и това даде тласък на процеса по присъединяване, въпреки че Европа се оказа през март епицентър на пандемията от коронавируса, тръгнал от Китай.

Гърция все още не беше взела решение по този въпрос преди изминалия уикенд, като се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но цитираните от Ройтерс дипломатически източници твърдят, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-силни гаранции по отношение на защитата на националните малцинства в Албания.

Ако никоя държава членка не възрази, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата.

Фон дер Лайен: Да се освободи трафикът по границите в ЕСМерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, приложени в повечето страни от Европейския съюз, са причина за струпването на стотици километри опашки по граничните пунктове