Потвърдените случаи на зараза с коронавирус у нас вече са 243. От снощи е потвърден още един нов случай, като той е от София.

Това съобщи на редовния брифинг по-рано днес ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките до 12 април. Друго предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски.

"Няма шанс Covid-19 да не се разпространи по-сериозно у нас", каза Мутафчийски.

Маските категорично трябва да се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява разпростанението на вируса, допълни той.

В България всяко лице има право да получи медицинска помощ. Лекарите и сестрите ще бъдат лекувани, както и останалите български граждани, не е нужно да се обособяват отделни болници за заразените медицински лица, каза още Мутафчийски.

Разликите между Италия и Германия са в това, че Италия в момента се намира във вихъра на епидемията, докато Германия е с 1-2 седмици назад.

"И преди съм ви информирал за доклад от италианските власти кои са най-разпространените заболявания, които влияят на коронавируса. Това са сърдечните болести, диабет, астма, както и белодробните заболявания", каза още той.

Българин дари 1 млн. лв. за борбата срещу COVID-19Физическо лице е дарило 1 млн. лв за борбата срещу COVID-19


Вихърът на болестта тук ще е с по-нисък интензитет.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, иначе ще стане страшно, каза още Мутафчийски.

Вирусът има вътрешна циркулация в момента. В рамките на вчерашния ден са тествани 350 лица, допълни още той.

„В момента се тестват най-вече хора с респираторни заболявания. Обръщам се към медицинските лица да тестват задължително именно такива пациенти“, информира Мутафчийски.



Очаквайте подробности!