Културният сектор търпи крути мерки. Културните прояви бяха забранени седмица по-рано от всички останали и е изключително засегнат. Това заяви пред Българската национална телевизия министърът на културата Боил Банов.

"Като знам колко хиляди хора щяха да се съберат на тези събития, в момента ми е доста чиста съвестта", коментира той.

По думите му в сектора на изкуството и културата има тежка специфика. Всички, които се занимават с изкуство, за да изложат в една галерия или да организират един спектакъл, се нуждаят от месеци подготовка, понякога и повече от година.

"Цялото това дългосрочно планиране в момента е нарушено", заяви министърът.

Той каза още, че министерство на културата работи с Европейската комисия и с комисар Мария Габриел и се очаква съвсем скоро да има среща на всички министри на културата в Общността.

"Всичко, което се направи до момента, самостоятелните подходи на държавите, създава усещане у хората за един дисбаланс. Те трябва да бъдат преведени през тази "дълбока река" и това трябва да стане с общите усилия на Европейския съюз", каза още Банов

Според него една от най-належащите задачи е да бъдат устоновени лицата, които имат нужда от спешна помощ - дали става въпрос за държавни служители, за общински.

"Най-тежко за засегнати самоосигуряващите се лица. Трябва да създадем условия за съществуването на тези творци. В културния сектор те са много ключови и са двигателите на изкуството. Възможни са много мерки, ще обсъждаме всичко със всеки, но ще го обсъждаме и с Европа", каза още културният министър.

"За разлика от нашата държава, която много от рано и много стриктно се намеси за ограничаването на епидемията, много страни си позволиха лукса да действат късно и да вкарат десетки хиляди души в болниците. След това те започнаха да обещават космически суми, които да бъдат насочени към икономиката. Никой обаче не е дал конкретен механизъм как това може да се случи. В момента всеки може да си позволи да бъде популист. Те просто дават на хората някаква сигурност", коментира Боил Банов.

Той изрази опасения, че Европейската комисия "бяга" от срещата на министите на културата.

"Усеща се подходът да се помогне на "голямата икономика" и на здравепозването, а в културата "ще се оправят някак си". Това не бива да се случва. В цяла Европа има самоосигуряващи се лица в сферата на културата, които ще имат нужда от подкрепа", каза министърът.

"Пандемиите идват и си отиват, но животът продължава. А животът без дух и култура е невъзможен", заяви Банов.