Новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие са 33, като 12 от положителните проби излязоха късно снощи. Така общият брой на заразените достига 276 души. Това събощи на редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Новите области, в които бяха регистрирани заразени, са Кърджали и Хасково, а от 12-те последни проби три са в Бургас, четири в Пловдив, 4 в София и една в Кюстендил.

Ген. Мутафчийски припомни, че е открита DMS линия за подкрепа на българските медици, работещи в условия на COvid-19 с номер 17 777 и DMS SOLIDARNOST.

Той призова българските граждани да се включат в кампанията и съобщи, че вчера е постъпило едно от най-големите дарения за болниците в размер на 800 000 лева от АЕЦ Козлодуй.

Според ген. Мутафчийски инфекционзите легла в българските болници вече са 7 473, от които 1 137 са в София. Интензивните легла, които разполагат с респиратори, са 1347, от които 518 са в София.

Българин дари 1 млн. лв. за борбата срещу COVID-19Физическо лице е дарило 1 млн. лв за борбата срещу COVID-19

В края на епидемията може да се направи такова изследване, за да се прецени доколко населението е формирало имунитет и на тази база да се прецени дали може мерките да бъдат разхлабени. Това обаче е в далечна перспектива.

Така Мутафчийски коментира вчерашното изявление на премиера Борисов, който каза, че ще бъдат направени 1000 бързи теста на няколко групи полицаи от КПП-та, шофьори на градски транспорт и на линейки.

Мутафчийски: Очакваме пик на заразата около ВеликденНе е реалистично да очакваме, че до Гергьовден ще можем да се движим свободно. Това заяви за bTV началникът на Националния кризисен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че до момента са направени 6 574 PCR теста, от които 4 800 са в София.

На въпрос дали смята да предложи удължаване на срока на извънредното положение, председателят на Националния оперативен щаб заяви, че до изтичането му има още две седмици, а ситуацията е динамична и трудно предвидима.