Удължаването на карантината в училищата и офисите в китайския град Ухан може да забави идването на "втора вълна" от заразени с коронавируса, твърдят учени, цитирани от Ройтерс.

Засега стриктните мерки за социална дистанция, наложени от китайските власти, дават резултат, а епицентърът на пандемията се премести в Европа. Китай обаче започва постепенно да "разхлабва" ограниченията, включително и в Ухан, провинция Хубей, откъдето се предполага, че тръгна епидемията.

В изследване на изданието The Lancet Public Health обаче се посочва, че продължаването на карантината в 11-милионния Ухан и през месец април може да отложи настъпването на нова вълна от заразявания с Covid-19 до есента на тази година. Това би осигурило време на здравните служби да се подготвят по-добре и да спасят повече човешки животи.

"Градът трябва да бъде много внимателен, за да избегне преждевременното премахване на мерките за социална дистанция. В противен случай може да се стигне до нов пик на случаите на заразяване и то твърде скоро след първия", се посочва в изследването.

Според учените, ако бъде предпочетен вариант на постепенно разхлабване на рестрикциите, ще се постигне едновременно "сплескване" и забавяне на кривата на нарастване на заразените.

В изследването е използван математически модел, който симулира двата варианта - на удължаване на мерките и на тяхното премахване.

Според епидемиолога Тим Колбърн, който е един от авторите на проучването, този пример е валиден и за всички останали градове, на които им предстои да се справят с последствията от пандемията.

Тестват цялото население на Букурещ за коронавирусНа 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната.

Подобна гледна точка споделят и експертите на Световната здравна организация.

"Последното нещо, от което една държава има нужда, е да отвори училищата и офисите твърде рано и да бъде пирнудена да ги затваря отново заради нова вълна от инфекции", заяви по-рано тази седмица генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, вдигна ограниченията за пътуване след два месеца в изолация.

Здравите жители могат да напускат провинцията от полунощ във вторник (25 март), докато Ухан, първоначалният епицентър на епидемията, ще премахне ограниченията от 8 април.