Според мен около Великденските празници или малко след това ще бъдем в най-тежката фаза на епидемията, но винаги след това следва бърз спад.

Това заяви в студиото на Българската национална телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Голямата надежда на много епидемиолози по света е, че ако Covid-19 се държи като всички останали респираторни вируси, неговата активност ще намалее с повишаването на температурите. Няма как обаче да знаем дали е така", каза още Кунчев.

По думите му светът изучава тази инфекция от едва месец-месец и половина и познанията за нея тепърва ще се натрупват.

"Невъзможно е да спрем разпространението, независимо от предприетите мерки. Нашата цел беше да забавим пика на разпространението, а дали сме успели, времето ще покаже", заяви главният здравен инспектор.

На въпрос защо не се предприемат масови тестове на населението, той отговори, че на този етап "това не е най-важното".

"По-важното е да лекуваме хората, които имат нужда от това. Ние трябва да съсредоточим усилията си върху това да предовтратим колапса на здравната система, а не да тестваме всички потенциални заразени", каза още Кунчев.

Над 40% от световното население е под карантинаНад 3,38 милиарда души в близо 80 държави и територии са приканени или принудени от властите да спазват домашна карантина

По думите му извънредните мерки, които се взимат по света, се дължат на много по-високата смъртност при заразяването с Covid-19.

Според Кунчев при него тя достига 2-3%, а в някои държави и повече, докато при сезонния грип тя се движи между 0.2% и 0.5%.

Той напомни, че медицинските работници и служителите на регионалните здравни инспекции са сред най-рисковия контингент.

По думите му предпазните облекла могат да намалят риска от заразяване, но няма как да го елиминират напълно.

Ангел Кунчев изрази надежда при предстоящото изплащане на песниите в началото на април да не се стигне до струпване на хора в пощенските клонове, както в предходния месец.

По думите му охраната на клоновете има задача да организира процеса и да не се допускат по повече от двама или трима души в помещенията.