Скандалният крал на Тайланд се е самоизолирал в луксозен хотел в австрийския алпийски курорт Гармиш-Партенкирхен заедно със своя антураж.

Крал Маха Ваджиралонгкорн е резервирал целия Grand Hotel Sonnenbichl, след като четиризвездният хотел е получил “специално разрешение” от областните власти да го приеме.

Антуражът на 67-годишният крал включва и “харем” от 20 наложници и многобройни слуги, информира германския таблоид Bild. Засега не е ясно дали четирите му съпруги живеят в хотела с останалата част от групата.

На къщите за гости и хотелите в региона бе наредено да затворят заради кризата с коронавируса, но говорител на местния общински съвет е заявил, че Grand Hotel Sonnenbichl е изключение, защото “гостите са хомогенна група, чийто състав не се мени”.

Смята се обаче, че 119 членове на антуража са били изпратени обратно в Тайланд по подозрения, че са се заразили с коронавирус.

Новината за луксозната самоизолация на краля бе посрещната гневно от десетки хиляди тайландци, който с риск да нарушат законите в страната го разкритикуваха онлайн.

Виртуална реалност показва как Covid-19 унищожава белите дробовеВидео с виртуална реалност на Eerie разкрива как коронавирусът бързо се разпространява през белите дробове, причинявайки мащабно и потенциално дългосрочно увреждане

Съгласно законите в Тайланд, всеки който обижда или критикува монархията може да попадне в затвора за до 15 години.

Хаштагът “Защо ни е крал?” обаче се появи 1.2 млн. пъти в Twitter за 24 часа, след като стана ясно, че кралят заминал на почивка в Европа, докато заразата се разпространява в Тайланд.

Тайландски активист, който живее в изгнание във Франция, пусна редица постове във Facebook, в които твърди, че “от скука” Ваджиралонгкорн летял от Швейцария до различни точки на Германия от началото на март.

Тайландският крал не се е появявал на публично място в страната си от февруари, информира The Times.

Той се възкачи на престола през 2016 г. след смъртта на неговия баща Бумибол.