33 са новите положителни проби за коронавирус в страната.

Това съобщи на редовния брифинг в Министерски съвет тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От тези нови случаи са хоспитализирани 23-а души.

В София са регистрирани 21 нови случаи за последния ден.

Общият брой на заразените в страната вече е 412.

От тях 146 са хоспитализирани, като 14 са в интензивно отделение в София и Пловдив

През последното денонощие е регистирана и нова област със случаи на COVID-19 - Русе.

Там е приет в болница мъж, прибрал се от Австрия, работил в ски курорт, съобщи още ген. Мутафчийски.

20 са излекуваните до момента, като за последното денонощие има и трима нови.

Народният представител Хасан Адемов също е дал положителна проба за Covid-19 и постъпва в болница, съобщи още ръководителят на Националния оперативен щаб.

На въпрос дали вече има яснота кога ще започне масовото тестване за антитела в България, Мутафчийски коментира, че има информация за тест в САЩ, за който се допуска 95% достоверност.

"Досега няма надежден тест, който да ни даде възможност за широко тестване. Имахме поръчка за такива тестове, но в последния момент, преди сключване на договора, много европейски страни, вкл. Полша, Чехия, Румъния и Испания, върнаха същите тестове като негодни", обяви ген. Мутафчийски.

Според ръководителя на Националния оперативен щаб тестовете, маските, защитните облекла и лекарствата в момента са трудни за набавяне и това е глобален проблем, който не е решен.

Той коментира и ситуацията в Банско след карантината.

"Местните лекари отричаха да имат пациенти със симптоми на коронавирус, но ние установихме по друг начин, че има около 50 човека, които са проявили симптоми, но си стоят вкъщи. Със съдействието на регионалната здравна инспекция успяхме да вземем проби от повечето от тях и до края на деня ще има резултати от тях", каза още Мутафчийски.

Той засегна и темата с маските, като уточни, че личното му мнение е, че те са полезни и могат да предотвратят разпространението на вируса в много ситуации.

Според ген. Муфачийски във ВМА има 8 души, настанени на болнично лечение, които нямат платени здравни осигуровки. "Най-вероятно няма да ни бъде заплатено, но ние не ги пресираме да плащат. На никого не е отказана болнична помощ", каза Мутафчийски.