Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че не може да обяви национална карантина, въпреки рязкото увеличение в броя на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция, предаде ДПА.

"Ако ме питате дали можем да въведем карантина като тази във Франция, не можем", каза Абе пред комисия на горната камара на японския парламент. Той заяви това ден, след като броят на потвърдените коронавирусни инфекции в Япония скочи само за ден до рекордните 240, включително 78 в Токио.

По данни на японската телевизия към днес следобед местно време броят на общо потвърдените случаи в Япония е 2971, включително 712 на круизен кораб, поставен под карантина в пристанището на Йокохама през февруари. Седемдесет и седем са общо починалите от COVID-19.

Рязко увеличение на случаите беше накарало още преди време депутати и експерти да поискат Абе да обяви извънредно положение, припомня БТА.

Премиерът заяви, че Япония е "на ръба" на извънредното положение и добави, че дори страната да успее да избегне взривно разпространение на вируса, се очаква да остане "на ръба за дълго време".

След като миналата седмица Международният олимпийски комитет и Япония се договориха летните Олимпийски игри да бъдат отложени, Токио и съседните префектури призоваха гражданите си да си останат у дома, за да се ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса.

В средата на март японският парламент прие закон, позволяващ на министър-председателя да обяви извънредно положение в битката с пандемията от коронавируса.