Петролът поскъпна на стоковите пазари в четвъртък сутринта, повлиян от изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, че очаква от Саудитска Арабия и Русия да прекратят ценовата "война", която водят помежду си.

Руският му колега Владимир Путин също призова за решаване на проблемите на петролния пазар.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май добавиха над 5.2% към стойността си до ниво от 21.38 долара за барел. Сортът брент поскъпна с 6.3% до 26.30 долара за барел.

Тръмп каза, че е разговарял с лидерите на Русия и Саудитска Арабия и е на мнение, че двете държави, които са сред водещите петролни производители, са близо до "сделка", която може да бъда договорена "в следващите няколко дни", след което да понижат добивите и да се опитат да подкрепят цените.

Според анализаторите през второто тримесечие на тази година на петролния пазар ще бъде отчетен излишък в предлагането от около 15 милиона барела дневно. В същото време запасите в повечето страни са близо до максималните си нива, което означава, че през следващите месеци ще са необходими драстични съкращения на производството.

За последната седмица петролните запаси в САЩ нараснаха с 13.6 милиона барела, което е най-силното им седмично повишение от 2016 година насам.

Британските банки няма да раздават дивиденти, докато трае кризатаНадзорните органи на Острова оказаха натиск върху банковия сектор да осигури достатъчно свободен капитал за подкрепа на икономиката


Междувременно късно снощи на Уолстрийт основните борсови индекси възобновиха низходящия си тренд и регистрираха силни понижения.Широкият бенчмарк S&P 500 затвори със спад от 4.4% до ниво от 2 470 пункта.

Тази сутрин на пазарите в Азия също преобладават негативните настроения. Nikke 225 отстъпва с 1.37% от вчерашните си нива, а в Хонконг Hang Seng бележи спад от 0.3 на сто.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижава с 1.5 на сто.