Европейският съюз ще предостави до 100 милиарда евро на страните, които са най-засегнати от продължаващата пандемия на COVID-19, за да могат компаниите им да компенсират намалението на работните заплати и да запазят заетостта.

Това заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от агенция Ройтерс.

"Компаниите плащат заплати на служителите си, дори ако в момента те не печелят пари. Сега Европа може да им окаже подкрепа. Ако компаниите останат без работа поради временен външен шок, като коронавируса, те не трябва да уволняват служителите си", посочва Фон дер Лайен.

По думите ѝ мярката ще бъде насочена към държави, като Италия, Испания и Франция, които през последната седмица настояват за емитирането на общи дългови инструменти, с които да се финансира икономическото възстановяване на европейската икономика.

Според Урсула фон дер Лайен се работи върху механизъм за субсидиране на заплащането и намаляване на работното време на служителите, с което да се избегнат уволненията.

Председателят на ЕК обаче не разкри подробности за начина, по който новата мярка ще бъде финансирана.

В някои държави вече бяха приложени подобни мерки. В Германия действа схемата Kurzarbeit (в буквален превод - "съкратено работно време"), в която държвата изплаща такава част от възнаграждението на служителя, с каквато са съкратени работните му часове.

Колко милиарда ще загубят европейските икономикиПрогнозата е изготвена след анализ на ситуацията в Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Франция и Великобритания

В България пък правителството обяви мярката 60/40, според която държавата ще покрие 60% от осигурителния доход на служителите, които иначе биха били съкратени.