Пандемията от COVID-19 е обхванала целия свят и докато се безпокоят за своето и на близките си здраве, много хора си задават въпроса "Да забравим ли инвестициите?". Нашият отговор е "Не!".

В условията на такова глобално вирусно заболяване много нужди и желания остават на заден план. В рамките само на няколко седмици основните индекси от двете страни на океана паднаха с между 30% и 40% от върховете, след което бързо възстановиха над 20%. Но не трябва да забравяме, че ще има и утрешен ден и че кризите често са и възможност. Затова ние в Карол Капитал Мениджмънт създадохме нов инвестиционен план „Улови момента с Карол Капитал“.

Какво се случва със световната икономика?

След големия спад на всички световни индекси, където видяхме и разпродажби на инструменти като злато и американски ДЦК, считани за убежище, през изминалата седмица се проявиха признаци на успокоение.

Основните пазарни индекси в развитите държави успяха да реализират сериозно оттласкване от приблизително 20% от дъната при индексите DAX, Dow Jones и S&P 500. Позитивната реакция на пазарите в последната седмица се дължи както на предходните резки спадове, които бяха счетени за прекомерни за такъв кратък период, така и на много по-бързата и мащабна реакция от страна на централните банки и правителства в големите световни икономики.

И ако екстремните рискове във финансовата сфера са до известна степен под контрол, то не такава е ситуацията в реалната икономика. Там показателите тепърва ще се влошават поради безпрецедентните ограничителни мерки, свързани с COVID-19. Очакванията на икономистите са за много сериозен спад, най-вече през второто тримесечие на 2020, и последващо възстановяване през втората половина на годината.

Остава въпросът къде е дъното?

В историческа перспектива при подобни сътресения са необходими около три месеца за постепенна стабилизация на пазарите на акции, която да накара големите инвеститори отново да започнат да купуват.

Улови момента с Карол Капитал

На фона на всичко казано до тук, считаме че моментът е подходящ за инвестиране в дългосрочен портфейл от акции. След като определите сумата, която бихте инвестирали, ние считаме, че има смисъл да я разделите на 5 части, които да вложите в следващите 2-3 месеца, инвестирайки с хоризонт от 1 до 3 години.

Затова създадохме инвестиционния план „Улови момента с Карол Капитал“. Конкретно за този инвестиционен план сме подбрали добре диверсифициран фонд, който инвестира в акции на стабилни компании от цял свят - Schroder ISF Global Sustainable Growth.

Повече за новия инвестиционен план на Карол Капитал можете да разберете тук.