Държавата не може да плати всичко, каза вицепремиерът Томислава Дончев, запитан по bTV, защо в мярката 60/40 не попадат и осигуровките.

Държавата трябва да може да плаща помощи за безработица и пенсии, затова плащането на осигуровките следва да продължи.

„Мислим и разработваме мерки и за самоосигурените лица, както и за най-пострадалите фирми. Всички тези мерки ще бъдат налични след седмица.

Днес само може да се гадае какви ще са данните за безработицата след седмица, или месец. В момента имаме две групи хора. Едните са тези, които са работили в ресторанти и хотели – те ще се върнат на работа, след кризата. Другата група са заводите, там хората ще се върнат на работа в момент, когато компанията им получи поръчка от страната или чужбина.

Дончев напомни, че всеки, които е безработен и няма право на обещетение за безработица, може да се възползва от социалното подпомагане.

За хората в неплатен отпуск е предвиден безлихвен кредит до 1500 лв., които след това не трябва да се връща веднага, каза още вицепремиерът. Ако даден служител е съкратен, той ще има право на обещетение до 12 месеца.

Горанов: Готвим се за най-негативния сценарий и спад на БВП с 3%В актуализирания бюджет ще бъде заложен спад на приходите с 2.4 милиарда лева и увеличение на разходите с 1.07 милиарда лева.

Дончев заяви, че общо 175 фирми са кандидатствали по мярката 60/40 в първите 48 часа. Според него, в страната има бизнеси, които каквато и форма на подкрепа да им се окаже, след кризата едва ли ще оцелеят.

Ако сме заедно и сме мобилизирани, ще се справим, завърши Дончев.