458 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25.

Към 17:00 часа бяха обявени 8 нови лабораторно доказани случаи са 8, всичките в София. Впоследствие професор Тодор Кантарджиев съобщи за още 1 случай.

179 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

По отношение на общата картина – към 2 април: 258 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 199 на жени.

Междувременно тази вечер стана ясно, че българските депутати с коронавирус вече са трима.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента.

СЗО разби осем грешни схващания за COVID-19Алкохолът, чесънът и ултравиолетовата светлина - могат ли да помогнат срещу коронавируса?

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си.

Извънредно заседание на Народното събрание

Въпреки това Народното събрание ще заседава утре следобед. Преди това, преди обяд ще се съберат на заседания бюджетната, правната и енергийната комисия.

На извънредното заседание депутатите се очаква да обсъдят актуализацията на държавния бюджет за 2020 г., удължаването на извънредното положение до 13 май и промените в Закона за енергетиката. Депутатите се очаква да седят през място, за да спазват дистанция от колегите си.

Здравната криза вече получава и своето икономическо отражение

Мащабен план за солидарност на стойност 100 милиарда евро обяви Европейската комисия в отговор на пандемията. Този инструмент ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията да оцелеят в условията на безпрецедентната криза.

Европейската комисия предлага, също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се лица.

Общо 48% от работодателите в България ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск

В България експресна анкета на Българската стопанска камара показа, че едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката 60/40.

Експресното анкетно проучване е проведено от БСК в периода 31 март – 1 април 2020 година и е във връзка с мерките, които работодателите планират да предприемат по отношение на персонала в условията на кризата с COVID-19.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения.

До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения, ще прибягнат до 7% от работодателите.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви пред bTV, че общо 175 фирми са кандидатствали по мярката 60/40 в първите 48 часа. Според него, в страната има бизнеси, които каквато и форма на подкрепа да им се окаже, след кризата едва ли ще оцелеят.

Държавата не може да плати всичко, отговори още Дончев на въпрос защо в мярката 60/40 не попадат и осигуровките.

Държавата трябва да може да плаща помощи за безработица и пенсии, затова плащането на осигуровките следва да продължи, каза той.

Общо 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Това пък съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Обявиха нови дати за матурите

Държавните зрелостни изпити за 12 клас, които трябваше да се проведат на 20 и 22 май, вероятно ще бъдат преместени на 30 май и 1 юни.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Министерството работи по сценарий възстановяване на учебните занятия на 14 май.

Най-вероятно ще предложим отлагане на изпитите за седми клас - на 13 и 15 юни. По програма в момента те са с дати 9 и 11 юни, допълни министърът.

Няма пречка да се проведе външното оценяване след четвърти и десети клас, каза още той. За четвърти клас то вероятно ще бъде преместено на 29 и 30 май.

Припомняме, че матурите за дванадесетокласниците по програма трябваше да се проведат на 20 май и 22 май, националното външно оценяване за седми и девети клас - на 9 и 11 юни, а това за четвърти клас - на 27 и 29 май.

По света

Цените на петрола се изстреляха нагоре днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия и Русия ще облекчат натиска върху суровината, слагайки край на ценовата война, която доведе до сериозен срив в последните седмици.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) скочиха с 32%, или 6.62 долара, до 26.91 долара за барел и е на път да запише най-доброто си еднодневно представяне в историята. Скокът при брента бе от 33%, или 6.54 долара, до 31.95 долара за барел.

Тръмп заяви пред CNBC, че вчера е говорил с президента на Русия Владимир Путин и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и очаква те да обявят намаляване на производството с на петрол с 10 млн. барела и дори до 15 млн. барела на ден.

COVID-19 по света

Светът официално премина границата от 1 млн. заразени с COVID-19.

Коронавирусът продължава да се разпространява с бързи темпове, като новите огнища в момента са САЩ, Германия, Испания и Италия, където се наблюдава най-голям дневен ръст на заболелите.

Най-младият пациент, починал от COVID-19, вече е 6-седмично бебеБебе на 6 седмици почина от COVID-19 в САЩ

Вчера в САЩ бяха отчетени рекордните над 26 хил. новозаразени, а днес по обяд данните сочат за нови над 20 хиляди до настоящите 236 хил. души.


Над 50% от всички положителни проби на COVID-19 в света са в САЩ, Италия, Испания и Германия, пресметна Profit.bg

Общият брой на загиналите хора от коронавируса премина границата от 50 хил. души, става ясно от информация на университета Джонс Хопкинс.

Нов рекордьор по възраст, който пребори коронавируса

Като положителна новина днес можем да отчетем, че жителят на щата Орегон Бил Лапсчис, ветеран от Втората световна война, е оздравял след заразяване коронавируса, съобщи тв канал "Фокс нюз" цитиран от ТАСС.

Според телевизията 104-годишният Лапсчис е вероятно най-възрастният човек, възстановил се от инфекцията.

Той е отпразнувал рождения си ден в началото на тази седмица.

Мъжът, който е служил през войната на Алеутските острови, е един 15-те обитатели на дом за ветерани в град Лебанон, Орегон.

Броят на оздравелите в света от коронавирус надхвърли 200 000 души и вече наброява 204 600, според данни на университета Джонс Хопкинс.

Най-много излекувани има в Китай – 76 571 души. Следват Испания с 26 743, Германия – 19 175, Италия – 18 278, Иран – 16 711, Франция – 11 055 и САЩ – 8 826