Бил Гейтс ще налее сериозни средства в построяването на заводи за седем обещаващи проекта за ваксини за коронавирус, въпреки че това ще означава загубата на милиарди долари.

В кратък клип от токшоуто The Daily Show, което се очаква да бъде излъчено по-късно днес, съоснователят на Microsoft казва пред водещия Тревър Ноа, че неговата фондация може да се мобилизира по-бързо от правителствата, за да се бори със заразата от коронавирус.

"Тъй като нашата фондация има много сериозни познания в сферата на инфекциозните заболявания, сме мислили за епидемията, финансирали сме някои неща, за да бъдем по-подготвени, като например опитите за създаване на ваксина и нашите ранни вложения могат да ускорят нещата," казва Гейтс.

Гейтс каза още, че избира първите седем проектоваксини от списъка с кандидати и ще построи заводи за разработването им. "Въпреки че в крайна сметка ще изберем само две от тях, ще финансираме заводи за всичките седем, за да не губим време в това да се чудим, коя ваксина действа и след това да строим завод," добави още той.

Милиардерът също така заяви, че едновременното тестване и изграждането на заводи е от съществено значение за най-бързото създаване на ваксина, което според него ще отнеме около 18 месеца. Във интервю за Washington Post по-рано тази седмица Гейтс каза, че някои от ваксините, които се разработват изискват уникално оборудване.

Бил Гейтс прогнозира със смразяваща точност вируса през 2015 г.„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар“, казва Гейтс. Звучи ли ви познато?

"Ще прахосаме няколко милиарда долара за построяването на заводите, които няма да бъдат избрани, защото нещо друго е по-добро. Загубата на няколко милиарда в тази ситуация, в която икономически губим трилиони долари, си заслужават," каза още Гейтс.

"Ние във фондацията можем да задвижим всичко това и да спестим месеци, защото всеки месец е от значение," добави той.

Бил и съпругата му Мелинда Гейтс вече дариха 100 млн. долара за борба с коронавируса, а тяхната фондация изпрати тестове по домовете на хората в щата Вашингтон.