Регистрациите на нови автомобили във Великобритания бележат спад от 44.4% на годишна база, показват данни на Британската асоциация на автомобилните производители и търговци, циритани от BBC.

Обикновено март месец е един от най-силните за автомобилната индустрия на Острова, но тази година епидемията от COVID-19 нанесе сериозен удар върху сектора.

Общият брой на новорегистрираните превозни средства през март достига 254 684, което е спад с над 200 000 в сравнение със същия месец на миналата година.

Спадът на новите регистрации от частните купувачи и от фирмените флотилии е респективно с 40.4% и 47.4%.

При бензиновите автвомобили спадът е с близо 50% на годишна база, а при дизеловите - с 62 на сто.

При електрическите возила обаче е отчетен трикратен ръст, въпреки ефектите на пандемията. Броят на новорегистрираните електромобили във Великобритания през март достига 11 694, като те вече заемат пазарен дял от 4.6 на сто.

Една четвърт от британските фирми съкращават хораНад една четвърт от компаниите във Великобритания са пристъпили към намаляване на персонала си

От автомобилната асоциация са ревизирали и прогнозата си за цялата 2020 година. Те очакват броят на новите регистрации да достигне 1.73 милиона за годината, или с 25% по-малко от 2019 г.