Министерство на здравеопазването въвежда в експлоатация Национална информационна система за борба с COVID-19. Системата осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички диагностицирани и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, свързани с борбата с COVID-19.

Системата съдържа пет основни модула:

-информационен портал с информация за епидемичната обстановка в страната

-мобилно приложение за граждани, в което те могат да отразяват здравния си статус

-регистър на лицата, поставени под карантина или домашна изолация

-софтуер за прогнози и анализи на разпространението на COVID-19

-географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заразените, починалите и оздравелите лица.

Над 1 милион румънци вече са безработни Над 1 милион души в Румъния са изпратени в техническа безработица от началото на епидемията от COVID-19

Първите два модула са достъпни за всички граждани, регистърът на карантинираните лица е достъпен за регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари, Министерство на вътрешните работи, лечебните заведения, лабораториите, общините и Националния осигурителен институт, а аналитичният софтуер и дигиталните географски карти са достъпни за Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

С цел проследяване на епидемичната обстановка в страната и извършването на прогнозни анализи за развитието на заболеваемостта, ежедневно ще се въвеждат актуални данни и ще се редактират съществуващите, се посочва още в заповедта на здравния министър, с която се въвежда в експлоатация новата система.

От днес всеки гражданин може да изтегли безплатно мобилното приложение ViruSave, с което да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар.