Гражданите на Япония притежават най-силния паспорт в света, сочи най-новият Henley Passport Index.

Публикувана за първи път през 2006 г., класацията определя силата на паспортите според броя на дестинациите, които притежателите им могат да посетят без виза.

Въпреки това, за първи път в своята 14-годишна история, резултатите от индекса нямат почти никакво значение, тъй като държавите по света налагат строги забрани за пътуване на фона на пандемията от коронавирус.

„Гражданин на Швейцария на теория може да пътува до 185 дестинации по света, без да се нуждае от издаване на виза предварително, но последните няколко седмици доведоха да извода, че свободата на пътуване зависи от фактори, които понякога могат да бъдат тотално извън нашия контрол“, казва д-р Кристиан Каелин, председател на Henley & Partners и изобретател на паспортния индекс.

Около 3.5 милиарда души по света, или почти половината от световното население, понастоящем живеят в условията на социално дистанциране.

Япония е следвана в класацията от Сингапур, а Германия и Южна Корея делят третото място.

Обединените арабски емирства отбелязат най-голям ръст в класацията през последните 10 години, като се изкачват от 65-о място през 2010 г. на 18-о през тази година.

Към момента гражданите им могат да пътуват до 107 дестинации без виза или с издаването на виза при пристигане.България се смъква с едно място в класацията, заемайки 18-а позиция, след като през 2019 г. заемаше 17 място. През 2018 г. страната ни е класирана на 18 място, а през 2017 - на 20 позиция.

При стартирането на индекса през 2006 г. България е класирана на 29 място. Днес с български паспорт може да се пътува до 171 дестинации без виза.

Това е най-редкият паспорт в света, притежават го само 500 душиИздава го суверенният Малтийски орден

Най-силните паспорти в света:

1. Япония

2. Сингапур

3. Германия

3. Южна Корея

4. Финландия

4. Италия

4. Люксембург

4. Испания

5. Австрия

5. Дания

Най-слабите паспорти в света:

1. Афганистан

2. Ирак

3. Сирия

4. Пакистан

5. Сомалия

5. Йемен