Готови са резултатите от тестовете на полицаите за коронавирус. Това стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

На тестове са подложени 1016 полицейски служители, чиято средна възраст е 39 години, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

1007 от тях са с отрицателен резултат, което представлява 99%.

При двама души от тях са открити EGM антитела, които сочат прекарана наскоро инфекция. Те се появяват между 7 и 9 ден на заболяването. Ще бъдат тествани отново.

При 7 души са открити EGG антитела, които показват, че са имали среща с вируса, вероятно безсимптомна. В тази група са шестима мъже и една жена.

Един човек е със симптоми на коронавирус, но резултатите при него са отрицателни, ще бъде подложен на допълнителни тестове.

Нови тестове на цялата група ще бъдат направени след един месец, както беше анонсирано и преди извършването на първоначалните тестове.

Държавата, в която няма коронавирусВъпреки че коронавирусът още не е стигнал дотам, в Палау се наблюдават гледки, сходни с тези в Европа

Изводите от тестовете, според главния държавен инспектор, са, че епидемията у нас е под контрол и активна циркулация на вируса в страната не е налице.

Ако продължим с мерките, имаме шанс епидемията да остане на много ниско ниво на разпространение.

Все още не можем да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, допълни той, като уточни, че е рано за разхлабване на мерките за социално дистанциране.

В момента циркулират и други вируси, които дават подобна картина, посочи още доц. Кунчев.

Над 1100 човека са изследвани във военните колективи, при тях откритите заразени като процент са още по-малко от 0.7%, регистриран при полицаите, допълни ген. Мутафчийски.

В неделя ще бъде изследван и кораб с 146 български моряци, който се прибира от учение в Румъния.

Популалията в България все още е девствена по отношение на среща и изграждане на имунитет за коронавирус. Все още не знаем този имунитет каква работа върши, допълни проф. Мутафчийски.

Масово скринингово изследване с подобни тестове ще бъде скъпо и безсмислено, заяви отново началникът на Националния оперативен щаб.