Нови проучвания сочат, че коронавирусът е започнал да циркулира из Ню Йорк в средата на февруари - седмици преди първия потвърден случай, и че той е донесен там основно от хора, идващи от Европа, а не от Азия.

“По-голяма част идва от Европа,” казва Харм ван Бейкъл, генетик в Mount Sinai, който е съавтор на проучване, очакващо партньорска проверка.

Друг екип от училището по медицина N.Y.U. Grossman стига до много сходни изводи, въпреки че са изучавали различна група случаи. И двата екипа са анализирали геноми от коронавируса, взети от нюйоркчани, започвайки от средата на март, пише New York Times.

Проучванията показват наличие на скрито преди това разпространение на вируса, което може би е щяло да бъде засечено с по-агресивни програми за тестване на населението.

На 31 януари президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на чужденци да влизат в страната, ако в предходните две седмици са били в Китай - мястото, откъдето се смята, че тръгна вирусът.

COVID-19 уби повече хора в Ню Йорк от атентатите от 11 септемвриКъм 7 април жертвите на COVID-19 в Ню Йорк са най-малко 3 202

През януари екип от китайски и австралийски учени публикува първия геном на новия вирус.

Оттогава учени по цял свят са успели да установят още над 3 000. Някои от тях имат генетично сходство помежду си, докато други имат отличителни мутации.