Социалният патронаж да изкупи продукцията от затворените борси. Това поиска от министрите на земеделието и на труда и социалната политика премиерът Бойко Борисов.

Днес той бе в град Твърдица в текстилно предприятие, което заради епидемията реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла.

„Домати, краставици, всичко което са произвели. Заради борсите, които затворихме поради тяхна вина, че не спазваха дисциплината, Социалният патронаж веднага да ги изкупи и да даде по празниците да се изконсумират от старческите домове. Така че да не остане продукт, който да остане неплатен“, заявип премиерът.

Борисов отново настоя в големите търговски вериги да има щандове за българската продукция.

"Нека българите да видят как в тези условия има предприятия, които се справят героически в подкрепа на хората на първа линия. Ако искаме да запазим и ние първата линия, ще си останем вкъщи. Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим. Изпуснем ли тази болест и този пик, ще има претоварване и ще дойдат хладилните камиони", предупреди Бойко Борисов.

Предприятието в Твърдица произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен значително. С помощта на правителството са осигурени висококачествени материали за изработката, така че лекарите, носейки облеклата, да бъдат спокойни за защитата си. Предприятието, дало работа на 2500 шивачки, разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки.

Премиерът Борисов изтъкна, че облеклата вече са при лекарите, има за всички и дори част от облеклата вече се подменят с нови. Министър-председателят посочи, че към облеклата има изключително голям интерес и от чужбина, но подчерта, че на първо място трябва да бъдат обезпечени българските лекари и работещите на първа линия, да се гарантира резерв за страната ни и след това да се прави бизнес, което от своя страна ще подпомогне и икономиката ни.

„Ние бяхме първите, които не чакахме доставките, а си обърнахме производството“, напомни Борисов.

Освобождават от наем затворените обекти на пазарите в София За времето, в което не работят, търговците на общинските пазари няма да плащат наем


Премиерът отново изтъкна колко е важно отговорното поведение на всички граждани в условията на пандемията и даде като отрицателен пример случилото се на пазарите.

„Ние се молим и докторите се молят. Ако имаме дисциплина, ще можем да удържим“, каза още Борисов

Той обърна внимание и на туризма, за който в световен мащаб се търси решение. „Минали са 20 – 30 дни, ще има общо решение и ние ще се включим“, посочи министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов акцентира върху подкрепата за българското производство. По думите му е важно в търговските вериги да има щандове с българска продукция, която излиза на пазара и хората да могат да я купуват. Министър-председателят разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която беше с него в Твърдица, ако остане българска стока, да бъде изкупена и дадена на социалните служби и социалния патронаж, които да я раздадат на хората в нужда.

„За това, което е произведено, вложен е труд и ще свърши работа, си заслужава да се вложат пари и да имат хората на трапезата българска продукция“, заяви премиерът Борисов.