Испания, която е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави, обяви планове за поетапно разхлабване на карантината, пише BBC.

Работниците в промишлеността, строителството и част от сектора на услугите ще могат да се завърнат на работните си места, но при спазване на стриктни мерки за безопасност. Останалата част от жителите на страната обаче ще трябва да си останат вкъщи.

Досега COVID-19 взе близо 17 000 жертви в Испания, но през последните дни темповете на нарастване на новите случаи намаляват.

Испанското министерство на здравеопазването заяви през уикенда, че броят на смъртните случаи за последното денонощие е 619, като бележи спад в три поредни дни.

Новозаразените пък се увеличават се увеличават с малко над 4 000 на дневна база, което е близо два пъти по-малко от темповете, с които растяха в предходната седмица.

Премиерът на страната Педро Санчес обаче предупреди своите сънародници, че страната все още е "далеч от победата и от момента, в който всички ще се върнат към нормалния си живот".

От днес обаче правителството отмени част от ограниченията, въведени на 27 март, и разреши на компаниите да върнат на работа служителите си, които не могат да изпълняват задълженията си от вкъщи.

В градския транспорт пък ще бъдат раздадени над 10 милиона предпазни маски.

Санчес заяви, че решението за постепенното разхлабване на карантината е взето след консултации със здравните експерти, но в същото време заяви, че рискът от втора вълна на епидемията все още е огромен.

Идва ли втора вълна на COVID-19 в Китай? Властите в Китай отчетоха най-големия дневен ръст на новозаразените с коронавирус за последните шест седмици


В Италия, която до този момент даде най-много жертви в резултат на епидемията от всички европейски държави, също планира да отвори част от фирмите тази седмица.

Италианските власти обявиха 431 нови смъртни случая в неделя - най-ниският брой за последните три седмици.

Министър-председателят Джузепе Конте обяви, че карантината ще продължи поне до 3 май, но някои търговски обекти ще получат разрешение да отворят преди това, включително книжарниците и магазините за детски облекла.