Новите случаи на COVID-19 в България за последните 24 часа са 40. От тях 14 са настанени в болница. Това съобщи на сутрешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Регистрина е и нова област на картата на епидемията у нас, в която досега нямаше заразени с коронавируса - Ямбол. Там е установен един случаи за последното денонощие.

"В София новите положителни проби са 29. Столицата се оформя като най-голямото огнище в България", заяви още ген. Мутафчийски.

Общият брой на заразените в страната вече е 735. Увеличението на дневна база е с 5.8%, а активните лица (тези, които все още не са оздравели) са 585.

В Кюстендил има три нови случая на заразени с COVID-19, в Смолян и Сливен - по двама, а в Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол - по един.

"Трима от новозаразените са деца", обяви Мутафчийски.

105 са излекуваните, като 24 от тях са установени през последното денонощие.

За последните 24 часа има и още една жертва на коронавируса - жена на 59 години, която е била на апаратно дишане в Пирогов.

210 от заразените с COVID-19 са в болници, като от тях 29 са в интензивни отделения. Най-големият брой е в София - 130 хоспитализирани, от които 21 в интензивни отделения.

По повод бягството на пациент от болницата в Стара Загора, Мутафчийски коментира, че най-строгият режим е в психиатриите, където дори няма дръжки на вратите.

"Трябва да си направим изводи, че са необходими по-строги мерки за охраната на лицата с COVID-19 в болниците", заяви още ръководителят на Националния оперативен щаб. По думите му в бъдеще няма да се допускат подобни неща.

Той каза още, че от днес ще започнат масови тестове в Паничерево - селото, в което се е прибрал беглецът от старозагорската болница. Там вече са установени пет случая, а селото е под карантина.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в момента се провеждат и масови тестове в Бургас, където са извършени над 2 500 изследвания.

"Резултатите почти напълно съвпадат с представителната извадка на полицаите - доста ниска заболеваемост. С бързи тестове са изследвани 1 488 случая, като с положителен резултат са 18 (1.2%). От тях с IgN тела са 10, а с IgG - двама. С PCR са изследвани 967 души, като от тях положителните са 25", каза още Мутафчийски.

По думите му около половината от изследваните са на случаен принцип, а другата е по т. нар. "прицелни групи" - полицаи, медицински лица и служители на социалния патронаж.

Масов скриниг се провежда и в Банско, а в София се провеждат изследвания в районитге, в които е установен по-голям брой на заразените. Според ръководителя на НОЩ става въпрос за кварталите Факултета и Филиповци.

На въпрос дали смята да предложи нови ограничителни мерки по повод предстоящите Великденски празници, ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ако се спазват сегашните разпоредби в заповедите на здравното министерство, няма да има нужда от нови мерки.