Концентрацията на азотен диоксид (NO2), отделян предимно от колите и топлоцентралите, е спаднала по време на мерките за изолация заради новия коронавирус с 54 процента в Париж и с близо 45 на сто в Мадрид, Милано и Рим. Това показват карти, публикувани днес от Европейската космическа агенция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 13 март до 13 април концентрацията на NO2 е намаляла с 54 на сто в Париж, с 49 процента в Рим, с 48 процента в Мадрид и с 47 процента в Милано в сравнение със средните стойности, регистрирани през март-април 2019 г. Процентът на грешката е около 15 на сто.

Това силно понижение "съвпада със строгите карантинни мерки в цяла Европа", се казва в комюникето.

Спадът в замърсяването ще спаси повече хора от борбата с вируса?Блокадата, в която изпадат все повече части от света, в крайна сметка може да спаси повече животи вследствие на намаляването на замърсяването, отколкото такива, които са под заплаха от самия вирус

Според последния доклад на Европейската агенция по околната среда за качеството на въздуха през 2019 г. азотният диоксид е причина за 68 000 случая на преждевременна смърт годишно в ЕС.