Новите случаи на COVID-19 в България се увеличават с 42 за последното денонощие. От тях 21 са постъпили в болница. Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на случаите достига 825, като активните са 646.

По-голямата част от новите случаи са в София, общо 19 за последните 24 часа.

"Две деца от село Паничерево са с положителни проби и са настанени в Старозагорската болница", съобщи още ген. Мутафчийски.

141 са излекуваните до момента.

Трима души са починали за последните 24 часа, с което общият им брой достига 40. Средната възраст на жертвите на коронавируса у нас е 64 години.

Общо 227 от заразените с COVID-19 са настанени в болници, като 37 са в интензивни отделения.

В София заболеваемостта е най-голяма, като 136 души са хоспитализирани и 24 са в интензивни отделения.

Мутафчийски каза още, че в съседните ни държави се взимат редица непопулярни мерки за ограничаване на епидемията, тъй като и там продължава да се наблюдава увеличаване на заболеваемостта.

"В Гърция е забранено изобщо излизането от вкъщи около Великден, в Сърбия и Македания има наложен полицейски час", припомни ген. Мутафчийски.

"И на политиците не им е лесно да взимат непопулярни решения, но явно се вслушват в гласа на разума и следват съветите на медиците. И ние благодарим на българското правителство за това, че прие да бъдат наложени поредните тежки мерки", каза още ръководителят на Националния оперативен щаб, визирайки заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затваряне на изходите на столицата.

"Когато говорим за непопулярни мерки, част от тях са съорбазени с това, че с напредването на епидемията медицинските ресурси са стопяват с всеки изминал ден. Има голям брой заразени лекари, медицински сестри и санитари. България също не е пощадена. Но поне за големите областни болници съм сигурен, че хората са снабдени с необходимите защитни средства", каза Мутафчийски.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че тази нощ е пристигнала първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство.

"На този етап все още се уточнява цялото ѝ съдържание, но има около 560 000 маски от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия", съобщи ген. Мутафчийски.

50% от тестовете във Филиповци и Факултета са положителниОт взетите проби от т. нар.


Той коментира и сигналите, че Банско отново се пълни с туристи и с чужди граждани, а по българското Черноморие в някои населени места има повече софийски коли отколкото местни.

"Точно това наложи и взимането на решението за затваряне на столицата. Тези неща се случват и носят опасност за всички български граждани. Явно вербалните послания, на които разчитахме досега, не подействаха", заяви ръководителят на оперативния щаб.

"Мнозинството от гражданите осъзнават това, което се случва, но една малка част от тях водят нещата към провал. Нито ние, нито правителството можехме да стоим безучастно към подобни действия", заяви ген. Мутафчийски.

Той заяви, че не могат да бъдат спрени изцяло железопътните превози в страната.

"Една голяма част от работещите в София и големите областни градове пътуват с влакове. Не може изцяло да бъдат спрени железопътните превози, но една голяма част от влаковете няма да вървят по време на празниците", каза ген. Мутафчийски.

Той уточнии, че София не е поставена под карантина по примера на Банско или на село Паничерево.

"Движението на работещите не е ограничено, а просто е канализирано в определени часове. На бизнеса няма да се пречи по никакъв начин", каза Мутафчийски.