През 2019 г. Националният осигурителен институт е издал над 9000 разпореждания за възстановяване на 6.5 милиона лева за неправомерно получени болнични. Това показват данните, публикувани първия брой на информационния бюлетин на НОИ за 2020 година.

Общият брой на обжалваните листове през 2019 г. е 16 373, което е с 6 865 повече спрямо 2018 г. Отменени са 4 397 болнични листове за 92 090 дни.

Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози и продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД "Национална полиция", Изпълнителна агенция "Медицински одит" към МЗ и ДАНС.

Контролът, който се осъществява в НОИ при изплащането на паричните обезщетения и помощи от ДОО, е предварителен, текущ и последващ, припомнят от институцията.

През 2019 г. са съставени общо 6 737 ревизионни документи, като установеният начет по влезли в сила разпореждания за събиране на суми е 705 308 лв. Контролните органи на териториалните подразделения на НОИ издават и разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

По този ред се събират неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация.

НОИ: През 2070 г. пенсионерите ще са 35% от населениетоБългарската пенсионна система е изправена пред сериозни демографски предизвикателства, показва актюерският доклад на Националния осигурителен институт


През 2019 г. са издадени 9 213 разпореждания за възстановяване на суми в размер на 5.86 млн. лв. Когато в резултат на извършените ревизии, проверки и анализи се установят съмнения за злоупотреби със средствата на общественото осигуряване, случаите се въвеждат за наблюдение и се уведомяват съответните компетентни органи.