Нови мерки за отслабване на ограниченията, свързани с коронакризата, бяха съобщени днес от представители на правителството в Австрия, цитирани от БТА.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер обяви, че постепенно се възстановява дейността на лекарските кабинети при спазване на всички превантивни мерки. Болничните заведения също започват постепенно да се връщат към нормалната си дейност и ще извършват отложените операции, както и прегледи, необходими за диагностика и терапия на амбулаторни пациенти.

Но, както отбеляза Аншобер, това отваряне трябва да е постепенно и "регионално диференцирано", като до нормализиране на болничната дейност ще е необходимо още много време.

Културните събития са последните, които ще отворят врати. Това съобщи държавната секретарка за култура Улрике Луначек, която заедно с вицеканцлера Вернер Коглер обяви на пресконференция правителствения план за възстановяване на културния живот в Австрия.

От средата на май ще отворят врати музеите, като големите държавни музеи ще останат затворени до края на юни. До края на август няма да са разрешени големите музикални фестивали, концерти, градски тържества и културни събития на открито, където "хората стоят прави близо един до друг", заяви вицеканцлера Коглер.

По-конкретни данни ще бъдат съобщени средата на май.

От средата на май отварят врати и библиотеките в страната. От този момент ще са възможни и поединичните репетиции за професионални музикални и театрални изпълнители. Ако епидемията не ускори разпространението си, е възможно от 1 юни да започнат и общи театрални и оперни репетиции. Аматьорските музикални и театрални състави остават все още под карантина.

Отмяна на мерките срещу COVID-19 по света: Къде, как и кога?Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на икономическия и обществения живот също се очертава като сложно начинание


Световноизвестният Залцбургски фестивал, който тази година отбелязва 100-годишен юбилей, е с неясна съдба. Дали ще бъде организиран зависи от много фактори - от възможностите на публиката от чужбина и на чуждестранните изпълнители да пристигнат за фестивала както и от рентабилността на провеждането му при спазване на условията за сигурност, едно от които е за всеки присъстващ да бъдат осигурени 20 квадратни метра.

Възможно е да бъде разрешено отварянето на летните кина. Киносалоните ще останат затворени до началото на септември. Все още не е ясно как ще бъдат поставяни пиесите.

Задължителната предпазна дистанция ще направи невъзможни някои сцени. Пред същите проблеми са изправени и новите кинопродукции.