От Световната здравна организация (СЗО) излязоха с предупреждение тестовете за коронавирус, заявявайки, че няма доказателства, че серологичните тестове могат да покажат дали даден човек има изграден имунитет или вече не е изложен на риск да се зарази повторно.

“Тестовете за антитела могат да показват наличието на такива, но това не означава, че някой с антитела” е неподатлив на вируса, заяви доктор Мария ван Керкхове, водещ учен по COVID-19 в СЗО.

Така наречените серологични тестове, или тестове за антитела, могат да покажат дали даден човек е имал Covid-19 в миналото и дали е бил асимптоматичен или се е възстановил.

Над 560 000 от 2.1 милиона случи на коронавирус по света са отбелязани като възстановени, по данни на университета Джонс Хопкинс. Експерти по инфекциозни болести обаче твърдят, че броят вероятно е много по-голям, тъй като има хора, които не са засечени, а страните изпитват затруднения с тестването.

Според Керкхове от СЗО са открили, че много страни твърдят, че тези тестове ще могат “да уловят, това, което тя смятат, че е мярка за имунитет.”

“Това, за което могат да се използват тези тестове, е да измерят нивото на антитела. Това е реакцията на тялото седмица или две след заразяването с вируса,” заяви тя на пресконференция на СЗО в Женева. “В момента нямаме доказателства, че използването на серологичен тест може да покаже, дали човек е защитен от повторно заразяване.”

СЗО: Алкохолът е опасен и не предпазва от COVID-19 Консумацията на алкохолни напитки компрометира имунната система и увеличава риска от усложенения при евентуално заболяване, предупреждават от организацията

Доктор Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, заяви, че учените все още установяват продължителността на защитата, която антителата биха могли да осигуряват на човек, който е бил заразен с коронавирус.

“Никой не е сигурен дали някой с антитела е напълно защитен от това да заболее или да бъде изложен на болестта повторно,” казва той.

“Освен това, някои тестове имат проблеми с чувствителността,” добавя той. “Те може да показват фалшиво отрицателни резултати.”

По-рано през седмицата от СЗО заявиха, че не всички хора, които се възстановят от коронавируса имат антитела, за да се борят с повторно заразяване, което породи опасения, че пациентите може да не развиват имунитет след като са се възстановили от Covid-19.

“По отношение на възстановяването и след това не повторното заразяване, смятам, че все още нямаме отговор. Това е неизвестно,” каза Райън в понеделник.