Десетимата най-заможни хора в Русия все още са супер богати, но са обеднели с 27 млрд. долара в сравнение с преди година, според най-новата класация на сп. Forbes.

Въпреки спада в общото им състояние, Топ 10 на най-богатите руснаци разполага общо със 152 млрд. долара. Нито един от тях също така не е изпаднал от миналогодишната класация, въпреки че има някои размествания.

Най-богатият руснак в момента е Владимир Потанин, който е единият от едва двамата милиардери в Топ 10, чието състояние нараства за последната година. То се оценява на 19.7 млрд. долара, в сравнение с 18.1 млрд. долара през 2019 г., благодарение на сериозен дивидент от Nornickel. Миналата година той бе шестият най-богат човек в Русия.

Ето и кои са 10-те най-богати руснаци през 2020 г.

10. Роман Абрамович

Състояние: 11.3 млрд. долара
Източник: Стомана, инвестиции

Състоянието на Абрамович се дължи на дяловете му в стоманения гигант Evraz и в производителя на никел и паладий Nornickel. Той притежава втората най-голяма яхта в света и е собственик на футболния отбор Челси.

9. Андрей Мелниченко

Състояние: 12.5 млрд. долара
Източник: Въглища, изкуствени торове

Мелниченко притежава мажоритарни дялове в производителя на Eurochem и енергийната компания SUEK.

8. Михаил Фридман

Състояние: 13 млрд. долара
Източник: петрол, банкиране, телекомуникации

Фридман контролира инвестиционните компании Alfa Group и LetterOne.

7. Алишер Усманов

Състояние: 13.4 млрд. долара
Източник: Стомана, телекомуникации, инвестиции

Богатството на Усманов идва от дела му в Metalloinvest, както и от инвестициите му във Facebook, Xiaomi и други телекомуникационни и медийни компании. Той е другият участник в класацията, чието състояние е нараснало през последната година.

Милиардер се самоизолира на яхтата си за 590 млн. долараДейвид Гефен предизвика сериозно недоволство с несъобразителен пост в Instagram и впоследствие бе принуден да изтрие профила си

6. Генади Тимченко

Състояние: 14.4 млрд. долара
Източник: петрол, природен газ

Богатството на Тимченко се дължи на дяловете му в газовата компания Novatek в производителя на нефтохимични продукти Sibur Holding. Смята се, че той има близки отношения с президента Владимир Путин.

5. Вагит Алекперов

Състояние: 15.2 млрд. долара
Източник: петрол
Алекперов притежава близо една четвърт от най-голямата руска независима петрола компания Лукойл.

4. Алексей Мордашов и семейство

Състояние: 16.8 млрд. долара
Източник: Стомана, инвестиции

Мордашов е дете на работници в стоманодобивен завод от времето на Съветския съюз, а сега разполага с активи като дял в TUI Group и в производителя на оборудване Power Machines.

3. Леонид Микелсон

Състояние: 17.1 млрд. долара
Източник: природен газ, химикали

Богатството на Микелсон идва от дяловете му в производителя на природен газ Novatek и и нефтохимичната компания Sibur. Той е партньор и в двете компании с Генади Тимченко.

2. Владимир Лисин

Състояние: 18.1 млрд. долара
Източник: Стомана, транспорт

Лисин започва кариерата си като електротехник във въгледобивна мина в Сибир, а след това се занимава със стоманодобив преди да започне работа за група трейдъри, която в крайна сметка установява контрол над износа на стомана и алуминий на Русия. Когато те се разделят през 2000 г. Лисин получава мажоритарен дял в Novolipetsk Steel.

1. Владимир Потанин

Състояние: 19.7 млрд. долара
Източник: Метали

Потанин се завръща на първото място в класацията на най-богатите руснаци. Днес по-голяма част от състоянието му се дължи на неговия 35-процентен дял в Nornickel.