Насрочените за 10 май в Полша президентски избори могат да протекат безопасно въпреки пандемията от коронавируса, ако се гласува по пощата, заяви министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Нормално гласуване без заплаха от разпространение на заразата може да има едва след като бъде открита ваксина, което може да отнеме две години, каза той.

Остава неясно дали изборите ще се състоят. Някои членове на управляващата коалиция искат промяна в конституцията, която ще продължи мандата на президента с две години, други подкрепят гласуване по пощата, а опозицията призовава за обявяване на извънредно положение, отбелязва Ройтерс.

"Единствената форма, която аз като здравен министър и от медицинска гледна точка мога да препоръчам, е гласуване по пощата, защото контактът между хората се свежда до минимум", каза пред журналисти Шумовски.

Такова голямо събитие като президентските избори може да се насрочи безопасно само за време, когато ще е налице ваксина, което означава след година и половина - две, обясни министърът и допълни, че за гласуване по пощата няма подходящи или неподходящи дати.
По данни от снощи в Полша, която има население от 38 милиона души, има 8379 заразени с коронавируса и 332-ма починали.

Президентските избори за ключови за надеждите на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) да осъществи програмата си, тъй като президентът има право на вето върху законите.

Сегашният президент Анджей Дуда е съюзник на ПиС. Вчера той каза, че не би възразил срещу конституционна промяна за удължаване на мандата му, ако такава е волята на парламента.

Промяна в конституцията изисква мнозинство от две трети, поради което ще е необходима подкрепата на опозицията. Опозиционни политици казаха, че изборите може да бъдат отложени и да не се правят конституционни промени.

Председателят на контролираният от опозицията Сенат (горната камара на парламента) Томаш Гродски, който по професия е хирург, разкритикува съвета на здравния министър.

"Дълбоко разочарован съм, че професор по медицина като министър Лукаш Шумовски поставя краткосрочни политически интереси пред Хипократовата клетва", написа той в Twitter.

Вчера Европейският парламент упрекна Полша, че като продължава да планира избори, пренебрегва европейските ценности.