Мелинда Гейтс каза в интервю за BBC Radio, че тя и съпругът ѝ, Бил, се готвят за пандемията „от няколко години“, пише Business Insider.

През 2015 г. съоснователят на Microsoft Бил Гейтс изнася 8-минутна реч за TED, озаглавена "Следващата епидемия? Не сме готови," която напоследък придобива все по-голяма популярност в социалните медии, тъй като в нея той със смразяваща точност прогнозира пандемията от коронавирус.

"Ако нещо убие над 10 милиона души в следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война," казва той, което прилича много на настоящата пандемия.

От началото на кризата с новия коронавирус, Бил и Мелинда Гейтс са дарили повече от 250 млн. долара, с което закупиха медицински облекла и помогнаха на учени за разработването на ваксина.

В интервюто си за BBC Radio Мелинда Гейтс каза още, че тя и Бил трупат хранителни запаси в своето мазе от няколко години в очакване на пандемията.

Какво би направил Бил Гейтс, ако живееше с 2 долара на денЕто какво би направил Гейтс, ако той живееше с тази сума.

„Говорихме си преди няколко години, че може някой ден на света да няма чиста вода. Какво ще стане ако няма достатъчно храна? Къде бихме отишли тогва? Какво трябва да направим със семейството ни?, каза тя.

Ето защо решихме да се подготвим. От няколко години имаме запаси от храна в мазето ни, просто за всеки случай.

Единственото нещо, което не подготвихме, това е ваксината или лекарството, което да ни помогне против пандемията, каза още Мелинда Гейтс.

„Най-често вечер си говорим какви късметлии сме всъщност, допълни тя. Разбираме факта, че сме привилегировани. Когато вечер казваме молитвата си, благодарим за храната на масата ни, тъй като в това време доста семейства по света нямат тази възможност“, завърши тя.

Бил Гейтс финансира построяването на заводи за 7 проектоваксини

Съоснователят на Microsoft наскоро посочи, че ще игради заводи за седем обещаващи компании, които разработват ваксина срещу COVID-19.

През април той посочи пред Financial Times, че пандемията ще е най-голямото събитие в живота на много от хората.