Гръцкото правителство обмисля постепенно разхлабване на ограниченията срещу коронавируса от следващия месец, най-вероятно от 4 май, съобщава в. "Катимерини".

Макар че Гърция се справя добре в овладяването на пандемията, правителството не желае твърде скоро да премахне ограничителните мерки и евентуално да подкопае постигнатия досега напредък.

Същевременно властите осъзнават необходимостта да облекчат натиска над гражданите, които са блокирани в домовете си от близо месец, предвид безпокойства, че толерантността ще започне да отслабва, ако няма перспектива за известно отпускане през следващите седмици, отбелязва изданието.

Очаква се първата вълна облекчения да включва отварянето на малки магазини, например за дрехи и обувки, при условие за осигуряване на социална дистанция, съобщава БТА.

Универсалните магазини обаче ще останат затворени, както и плажовете и парковете, казват източници.

На по-късна дата ще бъде разгледано повторното отваряне на кафенета, ресторанти и барове, след като бъде оценен ефектът от първите мерки.

Училищата се очаква да бъдат отворени първо за гимназистите, за да се подготвят за кандидат-студентски изпити, като това най-вероятно ще стане през юни или юли, пише още "Катимерини".