Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в извънредното заседание на Народното събрание, по време на което трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

За решението няколко минути преди самото заседание съобщи председателят на Бюджетната комисия и заместник-председател на парламента Менда Стоянова.

"Не искаме да ставаме съучастници в това една политическа сила - и най-вече лидерката й, да използват парламента за личен пиар", каза Стоянова.

В парламента се събират народни представители от над 264 общини, работят над 200 представители на администрацията. Не е добре ние, които призоваваме хората да не се събират, да правим огнище на заразата, което после да се разнесе в цялата страна, според заместник-председателя на НС.

Парламентът работи в извънредно положение, което изначава, че трябва да се събира тогава, когато трябва да се вземат извънредни решения. Считаме, че днешното парламентарно заседание, свикано с подписите на колегите от БСП, не е причина да се събират вирусоносители без симптоми, допълни още Стоянова.

Опозицията е задала над 100 въпроса и е получила отговори на тях, уточни тя, допълвайки, че по този начин обаче няма как представителите на БСП и тяхната лидерка да правят медийни изяви от трибуната на Народното събрание.

Какво повече можехме да научим днес от това, което се излъчва всеки ден на пресконференции, една от които приключи само преди половин час, попита тя.

Парламентът ще изслуша премиера Бойко Борисов на извънредно заседание. То беше свикано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и е насрочено за 13.00 часа днес.

Темата е актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.