Вървим към леко отпускане на мерките, каза в предаването „Лице в Лице“ по bTV главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Скоро може да бъде вдигната забраната за посещение на паркове и планини, каза още той, но уточни, че затова трябва да са налице две неща – тенденция към задържане и намаляване на заболеваемостта, както и възможност за контрол, за да не се събират младежите на групи от по 15-16 души, за да пият бира.

Главният инспектор отбеляза, че в момента мерките у нас са много по-леки в сравнение с други държави, където например има вечерен час.

„В момента сме доста по-подготвени, отколкото преди един месец, както от гледна точка на лекарства и легла, така и откъм респиратори", каза още Кунчев.

Той обаче посочи, че е скептичен по повод математическите прогнози, тъй като една епидемия зависи от доста фактори – температура на въздуха, състав на населението, неговата гъстота и др.

„В София постепенно достигаме едно плато, т.е. можем да очакваме спад. На други места обаче ще отбележим ръст“, каза още той.